Według danych operacyjnych regionalnych organów zarządzających kompleksami rolno-przemysłowymi na dzień 2 czerwca 2020 r. w Rosji zebrano 533,8 tys. ton warzyw w szklarniowych czyli o 28% więcej niż w 2019 r. (448,6 tys. ton). Z tego zbiory ogórków szklarniowych wynoszą 386,7 tys. ton (+ 26%), pomidorów – 177,1 tys. ton (+ 36%).
W regjonie Lipiecka zabrano 62,8 tys. ton, w obwodzie moskiewskim – 48,9 tys. ton, w obwodzie wołgogradzkim 36,5 tys. ton, w terytorium Krasnodarskim 36,2 tys. ton , terytorium Stawropola – 32,5 tys. ton – te obszary stały się liderami w uprawie warzyw szklarniowych.
W ostatnich latach produkcja warzyw szklarniowych w Rosji wykazuje znaczny wzrost inwestycji. W 2019 r. w organizacjach rolniczych, w tym indywidualnych przedsiębiorstwach, zbiory warzyw brutto w szklarniach wyniosły rekordowo 1,14 mln ton. To o 14% więcej niż wyniki z 2018 r. i 26,7% więcej niż średnia z ostatnich pięciu lat. Do 2025 r. planuje się produkować 1,6 miliona ton warzyw szklarniowych rocznie.
rusteplica.ru