• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościJakie warunki sprzyjają jarowizacji kapusty pekińskiej?

Jakie warunki sprzyjają jarowizacji kapusty pekińskiej?

Kapustę pekińską można uprawiać z rozsady i z siewu wprost do gruntu. Optymalnym sposobem jest uprawa z rozsady, gdyż sadzi się do gruntu już podrośnięte rośliny, które lepiej zniosą anomalie pogodowe i szybciej nastąpi zbiór. Produkcja trwa zwykle ok. 3–4 tygodni.

Dużym problemem w uprawie kapusty pekińskiej jest zbyt szybkie wybijanie w pędy kwiatostanowe. Efektem tego jest tworzenie się wcześnie małych, niehandlowych główek. Czasem 2–3 tygodnie przed planowanym terminem zbioru następuje wybijajanie w pędy kwiatostanowe. Ten niekorzystny proces jest spowodowany produkowaniem rozsad przy temperaturze niższej od 18°C lub wystąpieniem takiej temperatury już po wysadzeniu roślin na miejsce stałe. Najszybciej, bo już po trzech tygodniach, kapusta pekińska ulega jarowizacji przy 5–7°C. Poszczególne odmiany różnie reagują na warunki termiczne i długi dzień, który także wpływa na szybsze wybijanie w pędy kwiatostanowe. W odkrytym gruncie można kapustę pekińską produkować tylko latem. 

dr inż. Jan Sobolewski 
Skierniewice 

 

 


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl