Kapustę pekińską można uprawiać z rozsady i z siewu wprost do gruntu. Optymalnym sposobem jest uprawa z rozsady, gdyż sadzi się do gruntu już podrośnięte rośliny, które lepiej zniosą anomalie pogodowe i szybciej nastąpi zbiór. Produkcja trwa zwykle ok. 3–4 tygodni.
Dużym problemem w uprawie kapusty pekińskiej jest zbyt szybkie wybijanie w pędy kwiatostanowe. Efektem tego jest tworzenie się wcześnie małych, niehandlowych główek. Czasem 2–3 tygodnie przed planowanym terminem zbioru następuje wybijajanie w pędy kwiatostanowe. Ten niekorzystny proces jest spowodowany produkowaniem rozsad przy temperaturze niższej od 18°C lub wystąpieniem takiej temperatury już po wysadzeniu roślin na miejsce stałe. Najszybciej, bo już po trzech tygodniach, kapusta pekińska ulega jarowizacji przy 5–7°C. Poszczególne odmiany różnie reagują na warunki termiczne i długi dzień, który także wpływa na szybsze wybijanie w pędy kwiatostanowe. W odkrytym gruncie można kapustę pekińską produkować tylko latem.
dr inż. Jan Sobolewski
Skierniewice