reklama
monsanto

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
octavo marchew nasiona
reklama
rizocore
AktualnościJakie warunki sprzyjają jarowizacji kapusty pekińskiej?

Jakie warunki sprzyjają jarowizacji kapusty pekińskiej?

Kapustę pekińską można uprawiać z rozsady i z siewu wprost do gruntu. Optymalnym sposobem jest uprawa z rozsady, gdyż sadzi się do gruntu już podrośnięte rośliny, które lepiej zniosą anomalie pogodowe i szybciej nastąpi zbiór. Produkcja trwa zwykle ok. 3–4 tygodni.

Dużym problemem w uprawie kapusty pekińskiej jest zbyt szybkie wybijanie w pędy kwiatostanowe. Efektem tego jest tworzenie się wcześnie małych, niehandlowych główek. Czasem 2–3 tygodnie przed planowanym terminem zbioru następuje wybijajanie w pędy kwiatostanowe. Ten niekorzystny proces jest spowodowany produkowaniem rozsad przy temperaturze niższej od 18°C lub wystąpieniem takiej temperatury już po wysadzeniu roślin na miejsce stałe. Najszybciej, bo już po trzech tygodniach, kapusta pekińska ulega jarowizacji przy 5–7°C. Poszczególne odmiany różnie reagują na warunki termiczne i długi dzień, który także wpływa na szybsze wybijanie w pędy kwiatostanowe. W odkrytym gruncie można kapustę pekińską produkować tylko latem. 

reklama
Baner PORW 2025

dr inż. Jan Sobolewski 
Skierniewice 

 

 

reklama

reklama
  • rhizo azot gleba agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

reklama
Baner KUPS

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]