Firma Sakata w Polsce znana jest głównie z odmian brokułów. Jednakże w swojej ofercie posiada wiele innych gatunków warzyw. Jednym z nich jest kapusta pekińska Kiseki F1. Odmiana wprowadzona na rynek kilka lat temu zdążyła już zdobyć sobie uznanie producentów, a z każdym rokiem jej popularność jest coraz większa.
Kiseki F1 jest to kapusta przeznaczona przede wszystkim do długiego przechowywania. Zachowuje doskonałą jakość nawet do marca/kwietnia. Po przechowaniu kapusta jest zdrowa, nie traci swojej barwy, a dzięki wysokiej tolerancji na tipburn i pieprzową plamistość jest towarem bardzo atrakcyjnym dla handlu.
Zbita struktura wewnętrzna powoduje, że plon uzyskiwany z tej odmiany jest bardzo zadowalający. Masę 1,2- 2 kg osiąga już po 65-75 dniach wegetacji.
Zalecana obsada to 80 tys. roślin/ha.
Kapustę pekińską Kiseki F1 najlepiej sadzić do 10 sierpnia – tu na terminy jesienne. Jednakże bardzo dobrze sprawdza się też uprawiana na lato – sadzona w czerwcu i zbierana w sierpniu.
Kolejną bardzo ważną cecha tej odmiany jest odporność na choroby, przede wszystkim wysoka odporność na kiłę kapusty oraz wysoka odporność na mączniaka rzekomego. Holenderski Instytut Ogrodniczy (NAKT) potwierdził odporności kapusty pekińskiej KISEKI, a także odmiany YUKI oraz Pak Choi YOU QING CHOI na 3 europejskie rasy kiły kapusty.
Wszystkie powyższe cechy powodują, że Kiseki F1 to znakomita propozycja dla producentów kapusty pekińskiej, która świetnie sprawdzi się na coraz bardziej wymagającym rynku.


Więcej informacji o odmianach warzyw firmy Sakata znajdziesz w poniższym katalogu:
???
https://www.warzywa.pl/nasiona-warzyw/
Katalog Sakata—>: https://www.warzywa.pl/wp-content/uploads/2021/05/SNE_PL_Catalogue_2020_BD-1.pdf
Osoby do kontaktu:
? Łukasz RUDECKI
Product Developer
lukasz.rudecki@sakata.eu
Tel.: +48 532 466 406
? Angelika BORKO
Sales Promotor Poland
angelika.borko@sakata.eu
Tel.: +48 538 552 757