• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościZagrożenia chorobami i szkodnikami - 26 tydzień roku

Zagrożenia chorobami i szkodnikami – 26 tydzień roku

Przekazujemy Państwu kolejną informację dotyczącą chorób opartą są na podstawie modeli chorobowych uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych zlokalizowanych w różnych regionach Polski przygotowaną przez firmę Agro Smart Lab. Komunikaty dotyczące szkodników oparte są na podstawie kilkunastu pułapek automatycznych zlokalizowanych w rejonie Igołomi, Charsznicy, Sieradza, Łęczycy, Włocławka i Warszawy. Informacje dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach warzywniczych.

Informacje przedstawiają dane z 26 tygodnia roku (24.06-30.06).

Osoby zainteresowane usługą precyzyjnego systemu monitoringu i sygnalizacji chorób i szkodników w swoim regionie uzyskają więcej informacji na stronie https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/

REGION IGOŁOMI I CHARSZNICY:

  • Warzywa cebulowe
    • 25 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenie infekcją Stemphyllium
    • 26 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    • obserwowano intensywne naloty wciornastków
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i zgnilizny twardzikowej
    • 26 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 24 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją chwościka oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • od 24 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • Warzywa kapustne
    • 26 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
  • przez cały tydzień występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej, suchej zgnilizny kapustnych, pierścieniowej plamistości kapustnych, mączniaka rzekomego, czarnej i mokrej zgnilizny kapustnych
    • w dalszym ciągu obserwowano loty tantnisia krzyżowiaczka oraz masowe naloty wciornastków
  • Warzywa liściaste
  • przez cały tydzień występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego, zgnilizny twardzikowej oraz antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
  • od 24 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • 25 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
  • 24-26 czerwca występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji kanciastej plamistości ogórków
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego, antraknozy
    _________________________________________________________________

REGION GÓRNEGO ŚLĄSKA:

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
  • Warzywa cebulowe
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego, Stemphyllium i alternariozy
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki
    • przez cały tydzień utrzymywały się sprzyjające warunki do infekcji roślin mączniakiem prawdziwym
    • 24 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją chwościka oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • 24-25 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej oraz wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy naci
    • 25 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją septoriozy
  • Warzywa kapustne:
    • 24-25 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej oraz mączniaka rzekomego
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji pierścieniowej plamistości kapustnych, suchej zgnilizny kapustnych, szarej pleśni, czerni krzyżowych oraz czarnej i mokrej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego, antraknozy liści i szarej pleśni
    • 24-25 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa dyniowate
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego, antraknozy, szarej pleśni i parcha dyniowatych
    • 24-28 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji roślin kanciastą plamistością ogórków
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
  • Szparagi
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją purpurowej plamistości pędów, rdzy szparagów i szarej pleśni

 ______________________________________________________________

REGION DOLNEGO ŚLĄSKA:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego, Stemphyllium i alternariozy
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • przez cały tydzień utrzymywały się sprzyjające warunki do infekcji roślin mączniakiem prawdziwym
    • brak ryzyka wystąpienia innych infekcji chorobowych w uprawach warzyw korzeniowych i ziemniaka
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej, suchej zgnilizny kapustnych, pierścieniowej plamistości kapustnych, mączniaka rzekomego, czarnej i mokrej zgnilizny kapustnych oraz czerni krzyżowych
  • Warzywa liściaste
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego, zgnilizny twardzikowej, antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
  • 24 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego, parcha dyniowatych oraz antraknozy dyniowatych
    ___________________________________________________________________

REGION SIERADZA I KALISZA:

  • Warzywa cebulowe:
    • 27 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego i alternariozy
  • obserwowano intensywne naloty wciornastków
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 28 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka, zgnilizną twardzikową, chwościka, alternariozy i szarej pleśni
  • Warzywa kapustne:
    • 28 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej, szarej pleśni, czarnej i mokrej zgnilizny kapustnych, suchej zgnilizny kapustnych, czerni krzyżowych oraz pierścieniowej plamistości kapustnych
  • obserwowano intensywne naloty wciornastków
  • Warzywa liściaste
    • 28 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej, szarej pleśni, antraknozą liści i mączniaka rzekomego
  • Warzywa dyniowate
  • brak ryzyka zagrożenia infekcją szarej pleśni, antraknozy i mączniaka rzekomego
  • cały tydzień występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją kanciastej plamistości ogórków
  • 28 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych

 _____________________________________________________________

REGION TOMASZOWA MAZOWIECKIEGO:

  • Warzywa cebulowe:
    • 24, 26, oraz 28 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego i alternariozy
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 28 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego, szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej, zarazy ziemniaka, alternariozy i chwościka
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej, suchej zgnilizny kapustnych, pierścieniowej plamistości kapustnych, czerni krzyżowych i mokrej zgnilizny kapustnych
    • 28 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • 26 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
    • brak lub niskie ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej, mączniaka rzekomego i antraknozy liści
    • 28 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • Warzywa dyniowate
  • 24 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją kanciastej plamistości ogórków
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, antraknozy oraz mączniaka rzekomego
    • 28 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego

 _____________________________________________________________

REGION POZNANIA I WRZEŚNI:

  • Warzywa cebulowe:
    • 27 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenie infekcją Stemphyllium, alternariozy
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:  
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji chwościka, szarej pleśni, zarazy ziemniaka
    • 27 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenie infekcją alternariozy
    • 24-26 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, suchej zgnilizny kapustnych, czarnej i mokrej zgnilizny, szarej pleśni oraz pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 27 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenie infekcją czerni krzyżowych oraz mogło dojść do infekcji mączniaka rzekomego
  • Warzywa liściaste
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego i mokrej zgnilizny
    • 24-26 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • 27 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Szparagi
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni oraz purpurowej plamistości pędów
    • 27 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją rdzy
  • Warzywa dyniowate
  • brak ryzyka zagrożenia infekcją szarej pleśni, mączniaka rzekomego i mokrej zgnilizny
    • 24-26 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • 27 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy oraz parcha dyniowatych
  • 24 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją kanciastej plamistości ogórków
  • Warzywa psiankowate
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją fytoftorozy, mokrej zgnilizny, szarej pleśni, zarazy ziemniaka
    • 27 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenie infekcją alternariozy
    • 24-26 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • 24 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją bakteryjnej cętkowatości owoców

 ______________________________________________________________

REGION KUJAW:

  • Warzywa cebulowe:
    • 30 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • 25 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • obserwowano intensywne naloty wciornastków
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, chwościka, mączniaka prawdziwego, zarazy ziemniaka oraz zgnilizny twardzikowej
    • 25 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz 26 czerwca niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy naci
  • Warzywa kapustne:
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, pierścieniowej plamistości kapustnych oraz zgnilizny twardzikowej
    • 25 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • 30 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcja mączniaka rzekomego
    • 25-27 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
    • 26 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych
    • w dalszym ciągu obserwowano loty tantnisia krzyżowiaczka oraz masowe naloty wciornastków
  • Warzywa liściaste
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mącznika rzekomego, mączniaka prawdziwego oraz zgnilizny twardzikowej
    • 30 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego, mączniaka prawdziwego
  • 24 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją kanciastej plamistości ogórków
    • 30 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy oraz parcha dyniowatych
  • Warzywa psiankowate
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka prawdziwego, zarazy ziemniaka, zgnilizny twardzikowej
    • 25 czerwca wystąpiło mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją fytoftorozy oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • 24 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją bakteryjnej cętkowatości owoców

___________________________________________________________________

REGION ŁĘCZYCY i WARSZAWY:

  • Warzywa cebulowe:
    • 26-30 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją alternariozy, szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • obserwowano intensywne naloty wciornastków
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy, szarej pleśni, chwościka, zarazy ziemniaka i zgnilizny twardzikowej
    • niskie lub średnie ryzyko wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją czerni krzyżowych, czarnej i mokrej zgnilizny kapustnych, suchej zgnilizny kapustnych, szarej pleśni, pierścieniowej plamistości kapustnych, zgnilizny twardzikowej i mączniaka rzekomego
    • 26-27 oraz czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
  • obserwowano intensywne naloty wciornastków
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mącznika rzekomego i zgnilizny twardzikowej
    • niskie lub średnie ryzyko wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego
    • 27 i 30 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją szarej pleśni, mącznika rzekomego
  • brak lub niskie ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
    • niskie lub średnie ryzyko wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego
  • 25 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją kanciastej plamistości ogórków
  • 27 i 30 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy
  • Warzywa psiankowate
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją alternariozy, szarej pleśni, zarazy ziemniaka i zgnilizny twardzikowej
    • 25 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją bakteryjnej cętkowatości owoców
    • 30 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją fytoftorozy
    • niskie lub średnie ryzyko wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego

____________________________________________________________________

REGION ZAMOŚCIA:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak lub niskie ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego
    • 24 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • 25 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • przez większość tygodnia występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, chwościka, mokrej zgnilizny oraz zarazy ziemniaka
    • 25 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych, szarej pleśni, suchej zgnilizny kapustnych, mokrej i czarnej zgnilizny kapustnych
    • 25 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • 24 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego oraz antraknozy liści
    • przez większość tygodnia występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • Warzywa dyniowate
  • 24-27 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego, mokrej zgnilizny i antraknozy
    • przez większość tygodnia występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • 24 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych

____________________________________________________________________

REGION GORZOWA WIELKOPOLSKIEGO:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego, Stemphyllium, alternariozy oraz szarej pleśni
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • od 24 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • brak ryzyka wystąpienia infekcją alternariozy, szarej pleśni, chwościka oraz zarazy ziemniaka
    • 24 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych, suchej zgnilizny kapustnych, czerni krzyżowych i szarej pleśni
    • 24 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 28 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, szarej pleśni i antraknozy liści
    • od 24 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 24 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa dyniowate
  • od 24 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego i kanciastej plamistości ogórków
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, antraknozy, szarej pleśni i parcha dyniowatych

___________________________________________________________________

REGION ŻUŁAW:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji chorobowych w uprawach warzyw cebulowych
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji chorobowych w uprawach warzyw korzeniowych i ziemniaka
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji chorobowych w uprawach warzyw kapustnych
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji chorobowych w uprawach warzyw liściastych
  • Warzywa dyniowate
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji chorobowych w uprawach warzyw dyniowatych

____________________________________________________________________

REGION PODKARPACIA:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji chorobowych w uprawach warzyw cebulowych
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji chorobowych w uprawach warzyw korzeniowych i ziemniaka
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji chorobowych w uprawach warzyw kapustnych
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji chorobowych w uprawach warzyw liściastych
  • Warzywa dyniowate
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka prawdziwego, kanciastej plamistości ogórków i mokrej zgnilizny
  • 25 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych

Źródło: Agro Smart Lab


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl