reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
reklama
reklama
lepinox
reklama
Baner Agrosimex
Strona głównaAktualnościZbiory marchwi w małopolskich gospodarstwach

Zbiory marchwi w małopolskich gospodarstwach

Na małopolskich polach obserwuje się zbiory marchwi i innych warzyw korzeniowych. Bieżący sezon nie sprzyjał uprawie tych warzyw. Zmienna i nieprzewidywalna aura miała wpływ na wegetację roślin. Zimny początek sezonu, potem nawałnice i lokalne podtopienia, a na koniec – mocno zauważane niedobory wody. Pomimo tych trudności z jakimi borykali się producenci, większość upraw pozwoli na uzyskanie wysokich plonów marchwi o wysokiej jakości. 

W podkrakowskiej Charsznicy, znanej przede wszystkim z uprawy kapusty, jest wielu zwolenników uprawy innych gatunków warzyw np. marchwi. Damian Micyk na wrześniowy zbiór marchwi w typie nantejskim wybrał odmianę Speedo. Siew nasion marchwi odbył się w połowie maja w zagęszczeniu 1,6 mln nasion/ha.

reklama

Ustalenie potrzeb nawożenia w tym gospodarstwie było oparte na podstawie chemicznej analizy zasobności gleby. Nie ma możliwości racjonalnego nawożenia, bez podstawowej wiedzy na temat zasobności gleby. Po siewie nasion został wykonany zabieg preparatem chwastobójczym Stomp Aqua 455 CS w dawce 1,5 l/ha. Z kolei po wschodach rośliny uprawnej zastosowano dwa zabiegi herbicydowe preparatem Bandur 600 SC w dawkach po 0,2 l/ha.

Nawożenie marchwi w małopolskim gospodarstwie:

Czarna Kreda – 600 kg/ha
EuroFertil Top 51 – 400 kg/ha
Sulfamo 30% – 300 kg/ha
Bactim Receptor Granulat – 5kg/ha (wysiew pasowy)
Bactim Receptor – 5 kg/ha (oprysk doglebowy)
Carbohumic – 150 l/ha
Nawożenie pozakorzeniowe:  Intermag
Ochrona: Dagonis, Signum 33 WG

Po intensywnych opadach deszczu jakie przechodziły przez gminę Charsznica producent w oparciu o analizę chemiczną gleby uzupełnił mikro- (tj. bor, cynk, miedź) oraz makroskładniki (m.in. azot, wapń).

 

Zdaniem producenta orientacyjny plon handlowy wynosi ok. 90 t/ha i, jest on porównywalny do ubiegłego sezonu. Cena sprzedażowa na chwilę obecną oscyluje na poziomie 0,6-0,8 zł/kg.

Fot. D. Micyk

 

Anna Wilczyńska
Anna Wilczyńska
Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Studia ukończyła w zakresie Techniki Komputerowej w Gospodarce Żywnościowej, a w 2011 r. uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych. Od listopada 2011 r. pracuje jako redaktor w Wydawnictwie Plantpress. Jest autorem licznych artykułów o tematyce warzywniczej. Jej artykuły można przeczytać w czasopismach "Szklarnie Tunele Osłony", "Warzywa", "Hasło Ogrodnicze". Od września 2018 r. zajmuje się także prowadzeniem portalu Warzywa.pl
reklama
Baner Bayer

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]