Wciaż brakuje warzyw na rynku. Trwa renegocjacja kontraktów

0
124
Harvest frozen lettuce, winter and vegetables

Po fali mrozów które zniszczyły produkcję warzyw włoscy dostawcy analizują sytuację i szukają rozwiązań, które zabezpieczą ich przed podobnymi problemami w przyszłości. W Hiszpanii wiele kontraktów na dostawy do supermarketów jest ponownie negocjowana.


Od  lat nie było tak wysokich cen warzyw na aukcjach w hiszpańskiej prowincji Almeria. Powodem tej sytuacji jest fala mrozu, która zniszczyła produkcję warzyw we Włoszech, Grecji, na Malcie i w krajach bałkańskich. Chociaż warunki pogodowe są nadal niestabilne, opóźnione dostawy na europejski rynek kontynuują producenci z Almerii i Murcji.

Większość producentów jest bardzo zadowolona z wysokich cen, ale dostawcy warzyw do marketów mają poważny problem ze skompletowaniem partii towaru i wypełnieniem zobowiązań, które zapisane zostały w kontraktach. Ceny proponowane kupcom sieci handlowych są astronomiczne – podaje freshplaza. Dochodzi do renegocjacji kontraktów, jednak jak donoszą hiszpańscy dostawcy, sytuacja jest bardzo trudna. Przedstawiciele sieci handlowych przyzwyczajeni do nadmiaru ofert muszą kupić towar od nielicznych producentów, którzy nim dysponują. Renegocjacje nie dotyczą tylko tych dostawców, którzy co tydzień podpisują nowe umowy i przy obecnej sytuacji mają mocną pozycję w rozmowach z kupcami.

Największe trudności w zaopatrzeniu rynku dotyczą bakłażanów, które osiągnęły na aukcji średnią cenę 4,20 euro/kg oraz cukinii sprzedawanej w cenie 3,40 euro/kg. Drogie są także pomidory, papryka i fasolka. Jak oceniają handlowcy wysokie ceny utrzymają się do końca kwietnia, początku maja, gdy na rynek trafią większe partie warzyw z Holandii.

W serwisie italiafruit pojawiła się dyskusja o obserwowanych na włoskim ryku spekulacjach w związku z drastycznym spadkiem podaży warzyw. Takie podejrzenia wysuwają stowarzyszenia konsumenckie, obserwując skok cen warzyw na półkach sklepowych. Jednak uczestnicy rynku nie potwierdzają tego zjawiska i tłumaczą wysokie ceny wyłącznie załamaniem się dostaw.

Włoski sektor produkcji warzyw już rozpoczął dyskusję jak uniknąć w przyszłości podobnego zagrożenia. Na liście najważniejszych rozwiązań znalazły się: przestawienie części upraw polowych na uprawy pod osłonami, w tym wykorzystanie zaawansowanych technologii, zróżnicowanie dostaw warzyw z różnych regionów Włoch, przygotowanie się na „awaryjne” zaopatrywanie się w produkty od dostawców zagranicznych, oraz zwiększenie nakładów na przechowalnictwo warzyw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Proszę podać swoje imię