Sporo warzyw jest tańszych niż rok temu. Bakłażany, bób, fasola szparagowa, pomidory spod osłon, natka i koperek mają niższe ceny w porównaniu do tych sprzed roku.
Natomiast cebula jest droższa i w ofercie hurtowej sprzedawana jest od 0,70 do 1,10 zł za kilogram. Kalafiory są o 1/5 droższe porównując z cenami minionego roku – kosztują od 1,5 zł do 3 zł za sztukę. Kapusta sprzedawana jest w cenie od 1 do 3 zł za sztukę (cena uzależniona od wielkości główki). To o 20% drożej niż przed rokiem.
W porównaniu z minionym rokiem o połowę droższe są ogórki. W ofercie Rynku Hurtowego Bronisze sprzedawane są w cenie od 1 zł do 2,5 zł za kilogram. Im drobniejsze, tym droższe.
Tanie są ziemniaki. Odmiana Irga kosztuje od 23 groszy za kilogram (drobniejsze) do 45 groszy za większe bulwy. Ponieważ powierzchnia upraw ziemniaków jest w tym roku większa niż w 2016, stąd prognozy większych zbiorów.
Dobrą informacją jest, że warzyw gruntowych powinniśmy zebrać tyle samo ile rok temu czyli ponad 4,5 miliona ton (dane GUS). Lepiej zapowiadają się zbiory warzyw późnych, ale o ostatecznym poziomie zbiorów zadecydują warunki dalszej wegetacji.
Małgorzata Skoczewska, WR-SRH Bronisze