W piątek, 13 stycznia, odbyło się spotkanie dla producentów sałaty i rzodkiewki w Majkowie Dużym k. Piotrkowa Trybunalskiego. Organizatorem wydarzenia była firma Enza Zaden przy współpracy partnerów branżowych Yara Poland, Koppert, Grupy Producentów Rozsad Krasoń.
Na spotkanie w Majkowie przybyło wielu producentów sałaty i rzodkiewki. Wiele informacji na temat odmian tych gatunków przekazał Piotr Pietrzak z firmy Enza Zaden.


Z asortymentu sałaty wyróżnił wiele typów, które w ostatnim czasie cieszą się coraz większą popularnością konsumentów: rzymskie (Kilnsley, Colbiana), mini rzymskie (Xavira, Xoana, Ximenes), Lollo Bionda (Brietta, Villi), Lollo Rosa (Azirka, Lea).


Wśród sałaty kruchej (tzw. lodowej) do uprawy wiosną na uwagę zasługują odmiany: Damion, Napelo, Rodolfo. Z kolei latem najlepiej sprawdzają się Gardist, Danilo, Salvio.


Do uprawy jesienią polecono cztery odmiany sprawdzone i cenione przez producentów z tego regionu: Casemiro, Philemo, Napelo, Celist.
Sezon wczesnych sałat masłowych zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zapoznać się z najnowszymi trendami odmianowymi. W tym asortymencie firma Enza Zadan jak zawsze ma wiele do powiedzenia. Z odmian polecanych do uprawy w tym sezonie to: Strecha, Fairly, Casey, Ilona, Fusandra, Jones.


Z kolei w otwartym gruncie najlepiej sprawdzają się: Analena, Aferdita, Takoda, Ilona, Dicata, Vitrine, Fusandra.
Drugi z omawianych gatunków to rzodkiewka. Wczesnością i bardzo dobrym wyrównaniem cieszy się odmiana Dzoura. Długim oknem zbiorczym może pochwalić się odmiana Sarita.
Podczas spotkania P. Pietrzak mówił również o innych “pewniakach”, które doskonale sprawdzają się w całej Polsce tj.: Escala, Celesta.
Na spotkaniu z producentami poruszono również tematy nawożenia (Yara Poland), ochrony (Koppert) oraz rozsady sałaty produkowanej przez profesjonalistów (GPR Krasoń).