AktualnościNiedobór krajowych porów. Na rynku dominuje towar z Belgii i Francji

Niedobór krajowych porów. Na rynku dominuje towar z Belgii i Francji [28.02.2024]

Na rynku w Broniszach brakuje krajowych porów. Wśród ofert dominuje towar importowany z Belgii i Francji. Jak natomiast przedstawiają się ceny? Co z porami, które wcześniej importowano z Turcji? 

Niedobór porów na Broniszach

Na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach ilość polskich porów utrzymuje się na stosunkowo niskim poziomie. Warto jednak przy tym zauważyć, że sezon nie był łaskawy dla krajowych producentów. Jak aktualnie kształtują się ceny? Stawki za polskiego pora w sprzedaży hurtowej, jeśli jest on dostępny, oscylują na poziomie 4,00 zł za kilogram.

Import z Belgii i Francji

Tak jak wspominaliśmy, wśród ofert przeważa towar importowany. Sprowadza się go na ten moment z Belgii i Francji. Co ciekawe, stawki są tutaj znacząco wyższe od wskazanych wyżej cen krajowych porów. Ile wynoszą? Na ten moment w większości przypadków ceny towaru spoza granic Polski zamykają się w przedziale 5,00-5,50 zł za kilogram.

Import z Turcji

W poprzednich tygodniach na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach mogliśmy napotkać dość duże dostawy porów z Turcji. Niemniej, sytuacja się zmieniła i na ten moment tamtejszy towar nie występuje wśród ofert. Niewykluczone jest jednak, że importerzy wciąż sprowadzają produkt, a handel odbywa się poza rynkiem. Wielu odbiorców wykorzystywało bowiem produkt do włoszczyzny na wzgląd dość niskiej ceny.

zenox klucze nasadowe

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]