AktualnościForum Doradców

Forum Doradców

Firma Bayer zaprosiła doradców agronomicznych na swoje spotkanie do Warszawy 23 listopada br. Po rocznej przerwie spowodowanej przez pandemię, ponownie mogliśmy się spotkać i posłuchać o nowościach produktów i problemach, z jakimi w tym roku zmagali się producenci warzyw.

👉 Radosław Suchorzewski rozpoczął swoje wystąpienie od informacji o wycofywaniu wielu substancji czynnych, ale miał też pozytywne informacje.

Karolina Rudzińska i Radosław Suchorzewski z firmy Bayer

Wspomniał m.in. o możliwości zaprawiania bulw ziemniaka środkiem Serenade. Przypomniał o preparacie Velum Prime – jako rozwiązaniu problemu nicieni w uprawach ziemniaka i warzyw korzeniowych. Poinformował też o rozszerzeniu rejestracji środka Movento 100 SC o uprawy pora przeciwko wciornastkowi.

👉 Katarzyna Gładka-Kubiak zrelacjonowała wyniki doświadczeń prowadzonych w minionym sezonie w Bedlnie.

Katarzyna Gładka-Kubiak

W doświadczeniach w cebuli w zwalczaniu wciornastka środkiem Movento specjalistka zalecała dodawanie adiuwantu, który ułatwia wnikanie do roślin i tym samy poprawia skuteczność zabiegu. Oceniała również skuteczność zwalczania chwastów herbicydem Bandur oraz Roudup. Wyniki tego badania jednoznacznie wskazywały na korzyści wynikające z przedwschodowego zastosowaniu w cebuli glifosatu. Natomiast nie stwierdzono pozytywnego wpływu adiuwantu w zabiegach z doglebowym herbicydem Bandur.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

👉 Wojciech Kopeć z firmy Yara Poland przedstawił interesującą prezentację odnośnie kosztów produkcji.

Wojciech Kopeć

Zwrócił uwagę, że w produkcji warzyw na świeży rynek koszty opakowania oraz niezbędnej pracy do przygotowania towaru na rynek stanowią np. w uprawie kalafiora czy brokułu drugie tyle co koszty produkcji tego warzywa. Po raz kolejny specjalista podkreślił, że pod uprawy ogrodnicze opłaca się wykonywać analizy gleby metodą ogrodniczą, a nie rolniczą. Argumentował, że uprawy rolnicze zajmują dane pole zwykle znacznie dłużej niż niektóre warzywa, dlatego mają czas na pobranie składników pokarmowych z gleby. Natomiast warzywa o krótkim okresie wegetacji muszą mieć zapewnioną wystarczającą ilość składników pokarmowych w zasięgu systemu korzeniowego, żeby mogły wydać obfity plon.

👉 Dr Maria Rogowska zaprezentowała interesujący wykład na temat nowych zagrożeń ze strony szkodników, które mogą masowo wystąpić w naszym kraju.

Dr Maria Rogowska

Scharakteryzowała m.in. Spodoptera frugiperda – to szkodnik, który składa jaja pokryte włoskami o różnej barwie. Jedno złoże może liczyć do 300 szt. Samica może złożyć do 1000 jaj. Gąsienice mają do 3 cm długości. Najczęściej uszkadzają pąki i stożki wzrostu. Objawy mogą być mylone z omacnicą lub piętnówką. Motyle mogą latać na duże odległości. Mogą być przenoszone z materiałem nasadzeniowym. Szkodniki te mogą przedostawać się np. z owocami papryki. Niebezpieczne jest to, że one polifagami, tzn. mogą zerować na różnych uprawach, przede wszystkim na warzywach psiankowatych, ale też na szparagach czy kukurydzy.

👉 Paweł Skrzynecki z firmy Bayer, która jest właścicielem marki Seminis przekazał informacje z rynków europejskich. Wspomniał, że np. w Wielkiej Brytanii, podobnie jak u nas również rosną koszty produkcji. Zwrócił uwagę, że w wielu krajach europejskich wzrasta rynek lokalnych dostaw i lokalnych sklepikarzy. Również w Polsce, na razie jeszcze dominują sieci supermarketów, ale jeśli chodzi o świeże warzywa, to udział zakupów od rolnika wyraźnie wzrasta. Na rynku kalafiora prelegent informował, że rośnie znaczenie jakości odmian i coraz modniejsze stają się odmiany o różnych kolorach róży. Prelegent wspomniał też o rynku wschodnim, który coraz wyraźniej stawia na samowystarczalność.

Forum Doradców Bayer 2021
Paweł Skrzynecki

Paweł Skrzynecki przedstawił też nowości odmianowe z portfolio firmy. Z odmian kalafiora polecał m.in. Predazzo F1 oraz Lavaredo F1. W asortymencie brokułów wspomniał o odmianie o rekordowo wysokich plonach – Titanium F1 oraz o mieszańcu Andersia F1 – w typie Titanium, ale można ją uprawiać w różnych terminach, bo jest mniej podatna na stresy.

Z odmian cebuli P. Skrzynecki polecała Rockito F1 – wyróżniającą się bardzo twardymi cebulami. Z nowości w typie amerykańskim zachęcał do wypróbowania wczesnej odmiany Saddleback F1. W asortymencie marchwi reprezentant marki Seminis zachęcał do uprawy dwóch nowych świeżorynkowych odmian Caribou F1 oraz Carlano F1.

👉 Tegoroczne Forum Doradców zakończył wykład dr Artura Miszczaka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, który mówił o problemie pozostałości środków ochrony roślin w warzywach.

dr Artur Miszczak z Instytutu Ogrodnictwa

Zwrócił uwagę, że ocenie podlegają nie tylko warzywa z polskich upraw, ale badane są też te importowane do naszego kraju. Badania takie odbywają się na zlecenie Sanepid-u. Specjalista informował, że łącznie w UE zarejestrowane są 1464 substancje z czego w naszym kraju ponad 200. Prowadzone badania sprawdzają przede wszystkim prawidłowość stosowania środków ochrony roślin. Prelegent pokazywał przykłady na konkretnych gatunkach warzyw, z których wynikało, że dominująca większość warzyw, jest chroniona zgodnie z etykietami środków, ale zdarzają się też przekroczenia. Najbardziej niepokojące są wyniki stwierdzające w danej uprawie niepożądane pozostałości kilku substancji czynnych.

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]