reklama
Marchew kalafior cebula monsanto seminis nasiona

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
octavo marchew nasiona
reklama
RhizoVITAL
PolecaneJaka jest sałata przyszłości?

Jaka jest sałata przyszłości?

40 lat temu w marketach na Zachodzie królowała sałata krucha Iceberg. 20 lat temu nie było jeszcze w ofercie gotowych mieszanek sałat, które teraz są standardem w supermarketach. Obecnie do trendów w ofercie można zaliczyć tzw. żywe sałaty – rośliny z korzeniami, które wciąż rosną i konsument może z nich sukcesywnie zbierać liście. Jaka będzie zatem sałata przyszłości? Czy zmieni się sposób jej uprawy?


Jak podaje freshplaza w jednym z artykułów poświęconych temu tematowi, eksperci przewidują, że uprawy będą bazować na kulturach wodnych, także z zastosowaniem oświetlenia LED. Wynika to m.in. z zapotrzebowania na czysty produkt, uzyskiwany w warunkach zrównoważonej produkcji. Pojawia się też tendencja do tworzenia upraw wertykalnych i tzw. City Farms. Takie trendy w Europie widać m.in. w Holandii. I chociaż sałata uzyskiwana w tego typu systemach jest wciąż droższa od tej z produkcji konwencjonalnej (2-8 euro/kg- wg HortiNext) widać dużą presję ze strony branży by rozwijać tę technologię. Ciekawostką jest fakt, że w Ameryce warzywa z upraw wertykalnych (bezglebowych) mogą uzyskiwać oznaczenie produktów organicznych. Koncepcja City Farms – upraw znajdujących się blisko konsumentów – ma odpowiadać m.in. na ich potrzebę, aby zaopatrywać się w produkt regionalny, produkowany blisko, zatem niewymagający transportu i spalania paliw kopalnych.

W przypadku budowania oferty ważnym elementem będzie tworzenie nowych mieszanek sałat gotowych do spożycia. Istotne będzie zbadanie potrzeb konsumentów w różnych krajach, gdyż rożnią się one i ulegają modyfikacjom. Przykładowo standardową mieszanką w Holandii jest zestaw sałaty Lollo rossa, Lollo bionda i sałaty dębolistnej, natomiast w konsumenci w Kanadzie chętnie sięgają po mieszankę liści jasno zielonych, ciemno zielonych i ciemno czerwonych. Jednak ich przyzwyczajenia nie trwają wiecznie, dlatego producenci muszą śledzić zmiany w potrzebach konsumentów.

reklama
Baner PORW 2025

Przykładowo sałatę kruchą Iceberg zaczęto uprawiać w Holandii w latach 70. XX w. i jest to obecnie najważniejsza odmiana sałaty. W latach 2008/2009 powierzchnia jej produkcji zajmowała 2800 ha, następnie do 2013 roku, zmalała do 2000 ha, gdyż generowała dla producentów słabe wyniki finansowe. Obecnie powierzchnia uprawy sałaty Iceberg w Holandii wynosi ok. 2380 ha, ale obserwuje się kolejną redukcję w produkcji, w związku z zyskiwaniem na znaczeniu alternatywnych odmian. W Holandii obserwuje się także spadek zainteresowania uprawą sałaty masłowej.
Nowe odmiany które trafią do sprzedaży muszą uwzględniać także potrzeby dystrybutorów, a zatem długo zachowywać jakość w całym łańcuchu dostaw. Przewiduje się, że na znaczeniu mogą dalej zyskiwać tzw. sałaty żywe, które konsumenci w domu uprawiają, sukcesywnie zbierając liście.

Jednak pomimo wielu wyzwań na rynek sałat można patrzeć optymistycznie, szczególnie wtedy, gdy przyjrzy się perspektywicznym, jeszcze nierozwiniętym rynkom. Tak jest m.in. w Niemczech, gdzie typowa rodzina w ciągu roku wydaje na pakowane, gotowe do spożycia sałaty zaledwie 5,50 euro, podczas gdy rodzina brytyjska wydaje 40 euro. Jest zatem o co walczyć.

reklama

reklama
  • rhizo azot gleba agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

reklama
Baner KUPS

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]