AktualnościKontrole na rynkach hurtowych w Polsce. Jak sprawdziły się "Brygady Tygrysa"?

Kontrole na rynkach hurtowych w Polsce. Jak sprawdziły się “Brygady Tygrysa”?

Intensywne kontrole warzyw i owoców w całej Polsce trwały od 16 maja. Sprawdzano zwłaszcza pochodzenie i znakowanie produktów. – Polscy producenci będą odpowiednio bronieni przed nieuczciwą konkurencją spoza Polski – mówił na samym początku Michał Kołodziejczak w kontekście towaru wwożonego do kraju. Jakie są rezultaty? 

“Brygady Tygrysa” – jak to się zaczęło?

W drugiej połowie maja na największych rynkach hurtowych przeprowadzono pierwsze kontrole warzyw i owoców. Sprawdzano zwłaszcza pochodzenie i znakowanie produktów, które importowano do Polski. Sprawą zajął się wówczas wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Główny Inspektorat Sanitarny. Producenci niejednokrotnie alarmowali o nieuczciwych praktykach, więc pierwsze efekty kontroli nie były dla nikogo zaskoczeniem. Stwierdzono masę nieprawidłowości.

Akcja wzbudziła wiele emocji, a niedługo później mogliśmy usłyszeć o kolejnych kontrolach, które przeprowadzały “Brygady Tygrysa”. Na światło dziennie wychodziły sprawy, które niejednokrotnie przyczyniały się do strat po stronie polskich producentów. W większości przypadków informowano o sytuacjach, w których kraj pochodzenia towaru był fałszowany. Tyczy się to zarówno warzyw, jak i owoców. We wszystkim nie zabrakło wzmianek o ziemniakach, które sprowadzano z Rumunii i sprzedawano jako polskie. Na tym się jednak nie skończyło.

Jakie są wyniki kontroli w 2024 roku?

Szczegółowe kontrole tyczące się hurtowej sprzedaży warzyw i owoców były szczególnie nasilone w okresie letnim. – W czasie, kiedy na terenie całego kraju obrót świeżymi warzywami i owocami był bardzo intensywny (od 16 maja do 31 sierpnia 2024 r.), organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadziły szczegółowe kontrole tych produktów, ukierunkowane głównie na owoce i warzywa pochodzące z importu. Kontrole podejmowano we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – przypomina GIS w najnowszym komunikacie.

Co kontrolowała inspekcja sanitarna?

Kontrole, jak zdradza GIS, skupiały się głównie na identyfikowalności, oznakowaniu produktu oraz ocenie dokumentacji towarzyszącej. – Pracownicy inspekcji sanitarnej pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców – informuje GIS.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

W okresie od maja do końca sierpnia:

  • przeprowadzono 1513 kontroli sanitarnych,
  • skontrolowano 1492 punkty sprzedaży hurtowej owoców i warzyw, w tym 974 hurtownie i magazyny,
  • pobrano 567 próbek warzyw i owoców do badań laboratoryjnych, głównie w kierunku pozostałości pestycydów oraz m.in. metali szkodliwych dla zdrowia czy zanieczyszczenia azotanami.

Zdyskwalifikowano 8 próbek warzyw i owoców (ok. 1,4 % pobranych) z uwagi na przekroczenie dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydów (NDP) – zaznacza GIS w wydanym komunikacie.

Jak to wygląda w liczbach?

Uchybień i nieprawidłowości okazało się być stosunkowo wiele. – W 137 obiektach odnotowano naruszenia przepisów prawa żywnościowego, w 10 przypadkach uchybienia te dotyczyły niewłaściwego lub braku oznakowania w zakresie kraju pochodzenia sprzedawanych luzem warzyw i owoców – wskazał GIS. Nierzadko brakowało również dokumentów, które pozwalałyby zidentyfikować dostawcę sprzedawanych owoców czy warzyw.

GIS poinformował ponadto, że potwierdzono także przypadki nieprawidłowych warunków higienicznych, jakie są wymagane przy wprowadzaniu do obrotu żywności, w szczególności:

  • brak bieżącej czystości i porządku,
  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, urządzeń i wyposażenia,
  • nieprawidłowe przechowywanie środków spożywczych,
  • brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP i GMP i na zasadzie systemu HACCP,
  • brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
  • prowadzenie działalności bez zatwierdzenia lub wpisu do rejestrów zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Co w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości? – W przypadku stwierdzenia ww. nieprawidłowości podejmowane były działania egzekwujące usunięcie naruszeń, m.in. pracownicy inspekcji wydawali polecenia pokontrolne, nakładali grzywny lub wszczynali postępowania administracyjne w celu wydania decyzji nakazującej podjęcie działań niezbędnych do zapewnienia zgodności z przepisami prawa żywnościowego lub nałożenia kary pieniężnej – czytamy w komunikacie.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl