AktualnościKredyty dla poszkodowanych przez wojnę. Zasady, terminy, stawki

Kredyty dla poszkodowanych przez wojnę. Zasady, terminy, stawki

ARiMR poinformowała o kolejnym programie wsparcia dla rolników, mianowicie kredytach preferencyjnych z dopłatami do oprocentowania. Wymagana on jednak, tak jak pozostałe programy dopłat, zgody Komisji Europejskiej.

Producenci rolni, którym zagraża utrata płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi agresją Federacji Rosyjskiej wobec Ukrainy, będą się mogli ubiegać o kredyt z dopłatami do oprocentowania. Uruchomienie tego wsparcia nastąpi jednak po wydaniu pozytywnej decyzji przez Komisję Europejską.

Producenci rolni zagrożeni utratą płynności finansowej będą się mogli starać o wsparcie w postaci dopłat do oprocentowania kredytów udzielonych do 31 grudnia 2023 r. Okres otrzymywania pomocy to maksymalnie 36 miesięcy, oprocentowanie kredytu płacone przez kredytobiorcę w skali roku będzie wynosić 2 proc., a kwota kredytów udzielonych jednemu producentowi rolnemu nie będzie mogła przekroczyć 100 tys. zł.

Kredyty będą udzielane przez banki, które podpisały lub podpiszą z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa umowę o współpracy i zdecydują się na wprowadzenie takich kredytów do swojej oferty. Weryfikacja wniosków rolników należy do banków, a pomoc ARiMR będzie polegała na spłacaniu za rolnika części oprocentowania. By zainteresowani tym wsparciem mogli z niego skorzystać, potrzebna jest zgoda Komisji Europejskiej.

Źródło: ARiMR

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]