reklama
Baner Syngenta Scorpion
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
bjorn
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
bjorn
reklama
lepinox
reklama
rosaleaf
Strona głównaAktualnościAlarm w branży owocowo-warzywnej. Nowe przepisy grożą załamaniem rynku - dlaczego?

Alarm w branży owocowo-warzywnej. Nowe przepisy grożą załamaniem rynku – dlaczego?

Polska branża przetwórcza stoi w obliczu poważnego wyzwania. Wkrótce wprowadzone zostaną znacznie zaostrzone przepisy, które tyczą się pozostałości acetamiprydu. Restrykcje budzą ogromny niepokój i mogą doprowadzić do paraliżu w skupie i przetwórstwie wielu kluczowych gatunków owoców i warzyw w nadchodzącym sezonie.

Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) oraz Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw (KSPOiW) biją na alarm, przedstawiając swoje stanowisko w tej sprawie.

reklama
Baner PORW 2025

Nowe Regulacje i Drastyczne Obniżenie NDP

Problem dotyczy rozporządzenia Komisji (UE) 2025/158 z dnia 29 stycznia 2025 r., które zmienia załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu w określonych produktach lub na ich powierzchni.

Rozporządzenie to, jak wskazują sygnatariusze stanowiska, wprowadziło znaczące obniżenie Najwyższych Dopuszczalnych Poziomów (NDP)/Maksymalnych Poziomów Pozostałości (MRL) acetamiprydu w 38 rodzajach owoców i warzyw. Wśród nich znajdują się produkty kluczowe dla polskiego sadownictwa i warzywnictwa, takie jak jabłka, gruszki, czereśnie, morele, brzoskwinie, porzeczki, agrest, borówki, maliny, winogrona, a także sałata, pomidory, ogórki, kapusta głowiasta, endywia, szpinak i boćwina. W przypadku niektórych upraw, jak porzeczki (czarna, czerwona, biała), obniżenie NDP/MRL będzie szczególnie duże – z poziomu 2 mg/kg do 0,01 mg/kg, czyli do poziomu oznaczalności. Nowe, zaostrzone wymogi wchodzą w życie od 19 sierpnia 2025 roku.

Brak czasu na dostosowanie i konsekwencje

Rozporządzenie Komisji Europejskiej, jak podkreślają sygnatariusze oświadczenia, nie przewiduje odpowiednio długiego terminu przed rozpoczęciem obowiązywania nowych NDP, aby umożliwić rolnikom i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów.

Czas wejścia w życie rozporządzenia, wynoszący niecałe 7 miesięcy od ogłoszenia, nie został dostosowany do sezonowości upraw owoców i warzyw. Data 19 sierpnia 2025 roku przypada w środku sezonu wielu gatunków owoców i warzyw. Jak czytamy, nie przewidziano żadnych działań pomocowych lub rekompensaty za brak możliwości zbytu lub utylizację dużych partii surowców wyprodukowanych zgodnie z poprzednimi przepisami, ale niezgodnych z nowymi normami w momencie zbioru, przetwarzania lub sezonowego magazynowania. Krótki okres i brak okresu przejściowego na dostosowanie się całej branży może doprowadzić do załamania przetwórstwa owoców i warzyw w Polsce w sezonie bieżącym, a w przyszłości do całkowitego załamania produkcji.

Od 19 sierpnia 2025 roku owoce, warzywa świeże i przetworzone (np. owoce mrożone, zagęszczony sok owocowy) muszą spełniać nowe zaostrzone normy acetamiprydu. Produkty, które nie spełnią tych norm, nie znajdą rynków zbytu zarówno w kraju, jak i za granicą. Jest to o tyle katastrofalne, że średnio 75% produkcji krajowej owoców, warzyw i ich przetworów jest eksportowana.

Działania zakładów przetwórczych

Zakłady przetwórcze, aby dostosować się do nowych wymagań i zminimalizować ryzyko, będą zmuszone podjąć szereg działań. Jak wskazują KUPS i KSPOiW, działania te obejmują przeprowadzenie szerokiej akcji informacyjnej skierowanej do dostawców w sprawie zmian poziomów NDP, poddawanie każdej partii dostarczanych surowców szczegółowej kontroli (w tym badaniom na obecność pozostałości acetamiprydu), wymaganie od dostawcy oświadczenia producenta o niestosowaniu środków ochrony roślin zawierających acetamipryd lub stosowaniu takiego planu ochrony, który zapewni zgodność z rozporządzeniem oraz realizowanie płatności dopiero po zbadaniu poziomu acetamiprydu i potwierdzeniu jego zgodności z wymaganiami. Brak deklaracji stosowania się producentów do nowych przepisów będzie skutkować brakiem przyjęcia surowca do przerobu, a partie niespełniające wymogów będą wymagały utylizacji.

Wszystkie te działania, choć prewencyjne, pozostają obarczone dużym ryzykiem, dodatkowymi kosztami i zmianami organizacyjnymi. Pomimo starań, mogą nie przynieść zamierzonego skutku, co może skłonić firmy do znacznej redukcji ilości przyjmowanego surowca lub nawet zaniechania przerobu w bieżącym sezonie. Szczególnie narażone są owoce, w których doszło do największego zmniejszenia poziomu NDP, czyli porzeczki czarne oraz porzeczki czerwone.

Apel branży o wsparcie

Branża przetwórcza podjęła już starania, kierując apele do władz krajowych i unijnych z prośbą o podjęcie działań w celu wydłużenia okresu przejściowego w rozporządzeniu o co najmniej 24 miesiące. Cel jest jasny. Pozwoliłoby to na przygotowanie się całej branży owocowo-warzywnej do zmian, uniknięcie załamania produkcji oraz przetwórstwa wielu owoców i warzyw w bieżącym sezonie. W związku z tym KUPS i KSPOiW apelują do wszystkich organizacji reprezentujących producentów owoców i warzyw o szerokie wsparcie ich starań. Podkreślają, że takie wsparcie będzie nadzwyczaj ważne dla utrzymania upraw wyżej wymienionych owoców i warzyw w Polsce, z których większość trafia do przetwórstwa. Sukces w tej sprawie, jak czytamy, możemy osiągnąć tylko wspólnie.

reklama
baner Certis

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]