Po błyskawicznych wzrostach cen ogórków z powodu niedoborów hiszpańskiego produktu, przyszedł czas na stabilizacje, chociaż ceny nadal są wysokie. W ofercie coraz więcej polskich ogórków, jednak są one w zdecydowanej mniejszości.
Pomimo tego, że poprawiła się dostępność ogórków szklarniowych, to ceny pozostają na stosunkowo wysokim poziomie. Importowane warzywa kosztują od 7 do 12 zł, nieco droższe są polskie ogórki. Kosztują one od 12 do 14 zł za kilogram.
Jak komentują hurtownicy działający na rynku w Broniszach, ogórki szklarniowe z Polski są w ofercie cały czas, jednak obecnie są to bardzo małe partie charakteryzujące się wysokimi cenami.
Zdecydowana większość oferowanych ogórków pochodzi z Ukrainy i z Rosji. Import z Rosji jest bardzo kontrowersyjnym zagadnieniem. Jak pamiętamy, naszego kraju dotyczą dwa embarga. W związku z tym nie jest możliwy eksportowanie do Rosji ani owoców, ani warzyw.
Karol Pajewski, Justyna Dobrosz Sad24