765×100 – UPL – XenTari-DiPel

Warzywa z serca pustyni

Sundrop Farms to kompleks szklarniowy o powierzchni 20 ha zlokalizowany w Port Augusta w Południowej Australii. Tym co wyróżnia go spośród farm specjalizujących się w produkcji pod osłonami jest prowadzenie produkcji w sposób w pełni zrównoważony przy użyciu odnawialnych energii. Inwestycję oddano do użytku w 2016 r., zrealizowała ją firma Van der Hoeven Horticultural Projects.

W Sundrop Farms wykorzystuje się 115-metrową wieżę solarną zasilaną promieniowaniem słonecznym odbijanym przez 23 tys. ruchomych zwierciadeł do produkcji energii używanej w szklarniach m.in. do chłodzenia i ogrzewania upraw. Do nawadniania wykorzystywana jest odsalana woda morska.

Sundrop Farms

Kompleks wyposażony jest w nowoczesną instalację do odsalania termicznego. Produkcja prowadzona jest na pustyni co wymaga chłodzenia obiektów przez znaczną część roku. Jako czynnik chłodzący wykorzystywana jest również woda morska. W Sundrop Farms działa system recyrkulacji pożywki i straty wody ograniczane są do minimum. Te nowoczesne rozwiązania pozwalają na produkcję m.in. pomidorów i truskawek w cyklu całorocznym.

Schemat pozyskiwania wody i energii do uprawy. Fot. Sundrop Farms

A. Czerwińska-Nowak

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności