yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

spójnia cebula nasiona ozima plantico

  • sketch agrosimex ochrona
  • pantoea agrosimex intermag

  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
  • prevAm Biocont reklama
AktualnościOdporne cebule, na worek i do obierania

Odporne cebule, na worek i do obierania

W tym roku, podobnie jak w ubiegłym, firma Enza Zaden zorganizowała pokaz odmian cebuli w gospodarstwie Tomasza Stanka w Młynicach. Współorganizatorami spotkania były firmy: Flortom, Yara Poland, Takii Seed oraz Grupa Mularski z ofertą nawozu wapniowego – Czarna Kreda. Głównym celem spotkania było zwrócenie uwagi na choroby odglebowe, fusarium oxysporum i różową zgniliznę korzenia cebuli (Pyrenochaeta terrestris).


Podczas spotkania zaprezentowano odmiany cebuli, które mimo tych zagrożeń obficie plonują, dając wysoki plon odpowiedni zarówno do sprzedaży w workach, na świeży rynek, jak i do obierania. Oprócz doboru odmian z przeznaczeniem wysokiego plonowania w  trudnych warunkach, duży wpływ ma nawożenie o czym mówił w Młynicach Sebastian Przedzienkowski z firmy Yara Poland. Intensywność występowania chorób odglebowych zależy również od odczynu gleby, dlatego istotne jest dbanie i regularne wapnowanie o czym informowała Julita Maj reprezentująca Grupę Mularski – dystrybutora nawozu wapniowego – Czarna Kreda.

Czerwone cebule

👉 Monastrell F1 to odmiana z hodowli Enza Zaden, wyróżnia się wysokiej jakości cebulami jednocentrycznymi, o lekko spłaszczonych główkach i ciemnoczerwonym kolorze łuski. Ze względu na wczesność jest szczególnie polecana do produkcji z rozsady. Tworzy duże cebule – osiągające średnicę powyżej 10 cm. Odmiana w typie wczesnego Rijnsburgera, jako jedna z pierwszych załamuje szczypior i szybko wybarwia się wewnątrz, ale nadaje się również do przechowywania do 6 miesięcy. Zaprezentowane na polu cebule wysiano 2 marca br., a 21 sierpnia cebule osiągnęły wielkość 6–8 cm.

👉 Ruby Star F1, w typie Rijnsburger – do przechowania o błyszczącej, rubinowoczerwonej łusce. Cechuje się ona intensywnym wybarwieniem wewnątrz już tuż po zbiorze. Cebule są bardzo wyrównane. Silny nalot woskowy na szczypiorze chroni przed wciornastkiem. Siew prezentowanej odmiany był 2 marca, a 21 sierpnia cebule dorosły do 6–7 cm.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Cebule żółte

👉 Medusa F1 – odmiana w typie japońskim, która uprawiana jest co roku w tym gospodarstwie i ponownie pokazała swój potencjał i możliwości plonotwórcze. Typ japoński cechuje się tolerancją na wyrastanie w pędy kwiatostanowe, nawet z wczesnych wysiewów. Tworzy mocny system korzeniowy i wykazuje się tolerancją na choroby odglebowe. Cecha ta potwierdziła się również w testach przeprowadzanych w tym roku w gospodarstwie Tomasza Jazdona k Wolsztyna w Wielkopolsce, gdzie ze względu na występowanie patogenów odglebowych ograniczono już uprawę cebuli. Uczestnicy spotkania zwrócili uwagę na zdrowy jasny korzeń i duże wyrównanie w plonie. Ta odmiana jest najpóźniejszą odmianą typu japońskiego w portfolio Takii Seed co oznacza, że i tak z pola można zebrać ją przed Rijnsburgerami, amerykanami i Hiszpanami. Odmianę można przechować do marca, kwietnia. Medusa F1 tworzy ładną łuskę, ale jest też ceniona przez przemysł, ze względu na mały odpad w czasie obierania i pożądany kształt. Ze względu na duży udział dużych cebul daje wysoki plon. Gospodarz spotkania wysiał Medusę 2 marca, a 21 sierpnia cebule osiągnęły wielkość 7–9 cm.

👉 Bonus F1 – to kolejna odmiana, która jest uprawiana w tym gospodarstwie. Jest ceniona m.in. za idealnie kuliste cebule, mocną łuskę i wysoki plon. Paweł Wechterowicz z Enza Zaden podkreślił zalety tej odmiany oraz jej uniwersalność. Przestrzegał również przed często popełnianymi błędami. Zalecał siew od 15 marca i zwracał uwagę, że wczesność determinuje wielkość plonu, ponieważ dzięki wczesności główny przyrost zgrubienia przypada przed upałami. Wysoka temperatura sprzyja również rozwojowi fuzariozy i różowej zgnilizny korzeni. W przemyśle przetwórczym odmiana jest ceniona za łatwość obierania i możliwość redukcji kosztów energii potrzebnej do pracy maszyn. Odmiana ta sprawdza się też w uprawie z przeznaczeniem do sprzedaży w workach. Mówiąc o takim przeznaczeniu prelegent zaznaczył, że chcąc otrzymać bardzo dobrą łuskę należy pamiętać o dwóch złotych zasadach: pierwsza to ograniczenie dokarmiania azotem szczególnie w końcowych fazach uprawy, a druga to zachowanie terminu kopania. Odmianę Bonus F1 najlepiej wykopać do dwóch, trzech dni po załamaniu szczypioru. Wtedy uzyskuje się mocno przylegające łuski. Odmiana ta ze względu na ładny, żywo zielony szczypior we wczesnych fazach rozwoju sprawdza się na zbiór pęczkowy. Przy siewie w połowie marca zbiór Bonusa jest możliwy na przełomie lipca i sierpnia. W Młynicach odmianę Bonus wysiano 2 mara, a 21 sierpnia cebule dorosły do 10 cm średnicy.

👉Jatoba F1 to odmiana w typie hiszpańskim, łącząca wczesną dojrzałość i wysokiej jakości plon handlowy. Jasnozielony szczypior ma silny nalot woskowy. Tworzy wyrównane cebule o umiarkowanie ostrym smaku i bardzo atrakcyjnej, jasnobrązowej łusce z połyskiem. Liczba łusek powłokowych wynosi 2–3. Odmiana przeznaczona jest do przetwórstwa oraz na świeży rynek. Może być przechowywana do 4 miesięcy. Wyróżnia się wysoką tolerancją na choroby odglebowe.

👉Iroko F1 to średnio późna odmiana o kulistych cebulach. Jest to odmiana w typie południowym z domieszką typu Rijnsburger, dzięki czemu nadaje się do przechowania przez 7–8 miesięcy. Tworzy rośliny o silnym szczypiorze. Wyników badań z ostatnich 3 lat wskazują, że ona najbardziej odporna na choroby hybryda w linii Enza Zaden. Tworzy mocną brązowawą łuskę, z 3–4 bardzo ciasno przylegającymi powłokowymi. Wysoka zawartość suchej masy sprawia, że Iroko dobrze znosi zmechanizowany zbiór i sortowanie oraz może być przechowywana do końca marca. Najważniejszą jej cechą jest odporność na fuzarium (Fusarium oxysporum) i różową zgniliznę korzenia cebuli (Pyrenochaeta terrestris).
Podczas spotkania pokazano również inne odmiany cebuli z oferty Enza Zaden m.in.: Comae F1, Superon F1, Taksatar F1 oraz Bruce F1.

Fot. P. Wechterowicz, A. Andrzejewska

 

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.
Corteva - Zorvec - baner

suvisio corteva kapusta ochrona

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl