Cukinia mierząca 120 centymetrów to niezbyt częste zjawisko. Warzywo osiągnęło takowy rozmiar w jednym z hiszpańskich gospodarstw. Jak twierdzą producenci, niecodzienny widok jest po części zasługą niezwykle żyznej gleby.
Wymagania konsumentów zmieniają się na przestrzeni czasu w dość dużym stopniu. Markety, pozostające jednym z głównych rynków zbytu rolników, podążają za trendami i dość często stawiają producentom nowe wytyczne. W przypadku cukinii wymagania te tyczą się rozmiaru. Nieco przerośnięte sztuki nie są pożądane. Im mniejsze tym lepsze.
Oczywiście w wielu przypadkach wiążę się to z utrudnieniami dla producentów. Zarazem, ciężko określić moment, w którym warzywo jest odpowiedniego kalibru. Nie tyczy się to jednak cukinii, którą udało się wyprodukować w jednym z gospodarstw w Hiszpanii. Rośnie około 4 centymetry tygodniowo. Obecnie jej rozmiar oscyluje na pułapie 120 centymetrów.
Warto przy tym zaznaczyć, że omawiane warzywo wciąż rośnie i nie możemy określić ostatecznego rozmiaru. Co więcej, nie jest to pojedynczy przypadek, gdyż kolejna z cukinii osiągnęła już 80 centymetrów. Gospodarze częściowo uzasadniają to żyzną glebą, na której z powodzeniem produkują wiele gatunków warzyw, niemniej… To wciąż niemały fenomen.
Źródło: adiantegalicia.es