Z roku na rok obserwujemy wzrost spożycia brokułu w Polsce. Jest bogatym źródłem związków fitochemicznych: glukozynolanów, flawonoidów, karotenoidów, witamin i minerałów, kwasu foliowego czy błonnika. Badania wykazały, że spożywanie brokułu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory. Takim odkryciom być może zawdzięczamy rosnące zainteresowanie tym warzywem.
Odpowiednie opakowanie do transportu warzyw jest bardzo ważne w pokonywaniu długich dystansów, zarówno w transporcie drogowym, jak i napowietrznym. Róże brokuła są dość wrażliwe na wysoką temperaturę. By wydłużyć okres trwałości po ścięciu zaleca się szybkie schłodzenie róż bezpośrednio po zbiorze. Do transportu można używać opakowania styropianowe o grubych ściankach zasypane sporą ilością lodu. Muszą być, być one na tyle wytrzymałe, aby można było je układać jedno na drugie i umieszczać na palecie. Opakowania styropianowe muszą być również odporne na uszkodzenia mechaniczne, aby zapewnić odpowiednie bezpieczeństwo podczas załadunku i wyładunku.