Nareszcie sprzyjające warunki atmosferyczne umożliwiają wykonanie prac polowych. Na plantacjach warzyw widać, jak praca wre. Trwają intensywne czynności związane z przygotowaniem pól pod uprawę i sadzeniem roślin, których zbiór przewidywany jest jesienią.
Seler korzeniowy to warzywo o dość dużych wymaganiach w uprawie. W naszych warunkach klimatycznych uprawiany jest z rozsady, stąd produkcja lub zakup rozsady są dość kosztowny. Ponadto warzywo to ma spore wymagania wodne, jednak są gospodarstwa w których nie ma możliwości nawadniania pól, a jednak uprawa tego warzywa im się udaje. Jak informuje nas Damian Micyk, jeden z podkrakowskich producentów warzyw, bardzo ważny jest dobór odmian i odpowiednie nawożenie. W tegorocznych nasadzeniach dominuje odmiana Torpedo, zdaniem producenta, jest to odmiana tolerancyjna na choroby grzybowe, zwłaszcza na septoriozę oraz bardzo dobrze sprawdza się do długiego przechowywania.
Producent dużo uwagi poświęca w odpowiednim przygotowaniu pola pod uprawę selera korzeniowego. Rośliny są sadzone w rozstawie 70 cm międzyrzędami i, w zagęszczeniu 63,5 tys. roślin/ha. Zaobserwowałem, że od kiedy zwiększyłem rozstaw nasadzeń, to spadła liczba zabiegów fungicydowych, ponadto jest lepsza wentylacja plantacji, rośliny lepiej rosną, a co za tym idzie – jest mniej pozostałości ś.o.r. – mówi Damian Micyk. Rozsada zastała wyprodukowana i dostarczona przez Grupę Mularski.
Do nawożenia gleby i roślin należy podejść bardzo skrupulatnie i konsekwentnie, gdyż takie działanie pozwoli uzyskać dobry jakościowo, wysoki plon.W tym gospodarstwie, pod uprawę selera korzeniowego stosowany był nawóz wieloskładnikowy NPK 6:12:30 z dodatkiem mikroelementów (cynk, bor, siarka) w ilości 200 kg/ha oraz nawóz Salmag z borem (200 kg/ha). Ponadto zastosowano nawóz wapniowy Czarną Kredę z kwasami humusowymi i węglem organicznym (600 kg/ha).
Ochrona herbicydowa
W gospodarstwie w Szarkówce najlepsze efekty w zabiegach herbicydowych, doglebowych uzyskiwane są przy zastosowaniu rozpylaczy dwustrumieniowych, o strumieniu płaskim z zabezpieczeniem przed znoszeniem cieczy roboczej. Po posadzeniu roślin producent wykona zabieg preparatem Stomp Aqua 455 CS w dawce 0,7 l/ha, drugi zabieg po siedmiu dniach. Jeżeli zajdzie potrzeba zostanie zastosowany preparat Bandur 600 SC.
Gleba przeznaczona pod uprawę warzyw jest wzbogacana kwasami humusowymi oraz amorficzną ziemią okrzemkową. Ponadto producent aplikuje preparaty biologiczne ograniczające występowanie nicieni glebowych (m.in. szpilecznika baldasznika) oraz preparaty zapobiegające zgniliźnie twardzikowej.