Ważnym krokiem w przygotowaniu do siewu marchwi jest chemiczna analiza gleby na zawartość makro-, mikroskładników oraz kwasowość hydrolityczną gleby. Marchew ma bardzo duże wymagania pokarmowe, dlatego należy bardzo dokładnie przygotować technologię precyzyjnego nawożenia.
Źle dobrane nawożenie będzie skutkować ograniczeniem plonu oraz jego jakości, a w konsekwencji będzie miało wpływ na rentowność produkcji. Dla marchwi optymalny odczyn gleby mineralnej mieści się w granicach pH = 6–7. Ważny jest nie tylko odczyn gleby, ale także jej zasobność w wapń. Optymalny poziom zawartości tego składnika w glebie dla marchwi wynosi 1500–3000 mg Ca/dm3 gleby. Jak podkreślał Damian Micyk, producent warzyw gruntowych podczas marcowego webinarium, nawożenie mineralne powinno być dostosowane do zasobności gleby. Optymalne dla marchwi zawartości dostępnych form składników pokarmowych wynoszą: azot (N) 100–140 mg/dm3, fosfor (P) 60–80 mg/dm3, potas (K) 150–250 mg/dm3, magnez (Mg) 60–80 mg/dm3.
Wykonując badania gleby na zasobność w poszczególne makroskładniki, warto pomyśleć także o badaniach na zawartość mikroskładników w glebie. W uprawie marchwi istotnymi składnikami są bor, cynk, siarka. W celu ustalenia bezpiecznych dawek wapna producent posługuje się wynikami kwasowości hydrolitycznej gleby. Do nawożenia gleby i roślin należy podejść bardzo skrupulatnie i konsekwentnie, gdyż takie działanie pozwoli uzyskać dobry jakościowo, wysoki plon. W gospodarstwie w Szarkówce plon marchwi oscyluje na poziomie 90–100 t/ha.
Jak twierdzi D. Micyk: Podstawowym warsztatem pracy w rolnictwie jest gleba, dlatego należy o nią odpowiednio zadbać. Dlatego ze względu na swoje znaczenie, wielofunkcyjność, zasługuje na szczególną ochronę i troskliwość. I jak dodaje: W naszym gospodarstwie stosuję kwasy humusowe i fulwowe, poprawiają one strukturę gleby oraz są jednym ze składników próchnicy glebowej. Należy zadbać o bioróżnorodność podłoża, by życie ryzosfery było bardzo bogate, wówczas zaaplikowane składniki pokarmowe będą bardzo dobrze wykorzystane.
Fragment tekstu pochodzi z kwietniowego wydania miesięcznika “Warzywa“.
Fot. arch. Damian Micyk
Tu zamówisz prenumeratę czasopisma “Warzywa” – https://www.plantpress.pl/produkt/prenumerata-warzywa/