Branża sokownicza w handlu

0
18

Centrum Monitoringu Rynku jest firmą zajmującą się analizowaniem trendów sprzedażowych na podstawie przeglądów danych z placówek handlowych. Zbiera paragony z ok. 5000 sklepów spożywczych, blisko 3 mln faktur, paragonów.

Podczas XX Sympozjum KUPS Hubert Hozyasz, prezes CMR zrelacjonował badanie rynkowe podczas którego porównywano paragony, w których występowały cztery produkty: dwulitrowe opakowanie Caprio, impulsowe opakowanie 500 ml Tymbark wiśniowy, 500 ml Kubuś Play!, 500 ml świeży sok marchwiowy Marwit. Co można wyczytać z takich dokumentów?

W handlu sokami, nektarami, napojami owocowo-warzywnymi, podobnie jak w przypadku wody widoczna jest sezonowość – zwłaszcza w sklepach małoformatowych (do 300 m2). Jest to także mocno powiązane z aktualna pogodą. Najwyraźniej ta ostatnia korelacja występuje dla produktów w mniejszych, impulsowych opakowaniach. Większe opakowania produktów kategorii SNN (soki, nektary, napoje), a także same soki i nektary – znajdowane są na paragonach najczęściej jesienią, zimą i wczesną wiosną – jako substytut spożycia owoców czy warzyw.

Około połowy paragonów ze sklepów małoformatowych zawiera napoje alkoholowe. Produkty SNN występują na nich w 6% paragonów z małych sklepów i w 11% tych z supermarketów (300-2000 m2). W supermarketach częstotliwość występowania alkoholu na dokumentach rejestrujących sprzedaż jest mniejsza niż sklepach mniejszych.
W sklepach małoformatowych najwięcej sprzedaje się napojów gazowanych, kategoria SNN znajduje się na drugiej pozycji (26% transakcji) wyprzedzając sprzedaż butelkowanej wody.. W tych sklepach przeważają napoje (54% transakcji), soki – stanowią  40%, świeże soki – 5%. W dużych sklepach proporcje są inne – napoje stanowią co prawda 48% transakcji, ale soki już 46%, a przy tym wartość sprzedaży soków (42%) wyprzedza nektary o 1%. Supermarkety sprzedają też więcej świeżych soków – stanowią 8% transakcji i 11% wartościowo. 
 
Tymbark okazał się produktem, który najczęściej przyciągał klienta dla samego siebie – paragony, które dokumentowały zakup tylko tego jednego produktu stanowiły 20% wszystkich paragonów, na których Tymbark wiśniowy figurował. Tak więc w małych sklepach ten produkt buduje ruch. Opakowanie 2 l Caprio bardzo rzadko występuje jako jedyny zakup na paragonach – mało kto odwiedza sklep małoformatowy tylko po to, by nabyć tylko ten właśnie produkt. Za to na 20% tych dokumentów w towarzystwie Caprio jest jakaś wódka – zakupy są wyraźnie „imprezowe”. Sokowi Marwitu najczęściej towarzyszyły naturalne jogurty, a więc wyraźna jest sugestia, że jest on składnikiem zdrowej diety. Natomiast na paragonach z Kubusiem Play! Bardzo często znajdowano impulsowe słodycze i produkty dla dzieci.
Z dokumentów transakcji wyłania się również obraz chronologii zakupów. W sklepach małoformatowych zakupy SNN od poniedziałku do piątku są podobne, spadają w soboty i niedziele. W supermarketach odwrotnie – w soboty rosną spadając w niedzielę. W obu kategoriach sklepów skokowo rośnie w weekendy sprzedaż Caprio 2 l, podczas gdy sprzedaż pozostałych obserwowanych produktów mocno zniżkuje.   
W ciągu dnia rozkład sprzedaży jest inny. W małych sklepach od wczesnego poranku (godz. 6:00) przez trzy godziny najbardziej rośnie sprzedaż świeżego soku Marwitu, mniejsze piki odnotowują Tymbark i Kubuś. Ten ostatni produkt ma jeszcze (niższy, ale wyraźny) pik sprzedaży pomiędzy 16:00 a 17:00. Krzywa sprzedaży Caprio 2 l pnie się zwolna od godziny 11:00 do 20:00, w której okolicach gwałtownie się załamuje. W supermarketach najszybciej osiąga maksimum sprzedaży Tymbark – już około godziny 7:00, by po spadku w godzinę później piąć się (z niewielkim dołkiem około 13:00) aż do 16:00-17:00. Marwit i Kubuś mają najwięcej amatorów około południa – wtedy liderem jest Marwit, który jednak szybko pikuje już około 15:00. Inne produkty, podobnie jak Tymbark tracą zainteresowanie klientów wolniej, ale po 17:00 już wyraźnie.
za:  materiały firmy CMR udostępnione podczas XX Sympozjum KUPS
pg 
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Proszę podać swoje imię