AktualnościTurkuć podjadek uciążliwy w uprawach tunelowych

Turkuć podjadek uciążliwy w uprawach tunelowych

W uprawach warzyw w tunelach, szczególnie tych wczesnych sporo krwi może napsuć plantatorom turkuć podjadek. W tym sezonie małopolscy ogrodnicy już obserwują korytarze drążone przez tego szkodnika w tunelach z wczesnym selerem czy sałatą. 

Osobniki dorosłe turkucia podjadka

Turkuć podjadek łac. Gryllotalpa gryllotalpa występuje na stanowiskach wilgotnych. Jest to owad dużych rozmiarów o długości 35-50 mm i krępej budowie ciała, . Przedtułów jest silnie wykształcony z łopatowatymi, grzebnymi nogami pierwszej pary. Skrzydła pierwszej pary są skórzaste, mniejsze niż drugiej pary, które są pergaminowate i siateczkowato użyłkowane. Larwa turkucia początkowo bezskrzydła przypomina wyglądem postać dorosłą. Dorosłe owady i larwy zimują w glebie. Samice składają jaja do gleby na głębokość 10-20 cm, w okresie od czerwca do lipca – od 150 do 500 jaj w sezonie. W roku rozwija się 1 pokolenie.

Szkody na plantacjach wyrządzają zarówno owady dorosłe jak i larwy odżywiając się korzeniami włośnikowymi i palowymi młodych roślin. Tuż pod powierzchnią ziemi drążą chodniki, nad którymi gleba unosi się i pęka. Rośliny są w tym miejscu wyrzucane na powierzchnię lub podcinane, dlatego więdną i obumierają.

Korytarz w glebie w tegorocznej wczesnej uprawie selera

Do metod ograniczania występowania turkucia podjadka zalicza się wcześnie wykonaną orkę jesienną. W okresie wegetacji zaleca się spulchniać międzyrzędzia, co powoduje niszczenie gniazd z jajami i larwami. Wkopane w ziemię pojemniczki np. po jogurcie w taki sposób aby krawędź była zagłębiona poniżej powierzchni ziemi umożliwiają wyłapywanie dorosłych szkodników wędrujących nocą. Rozwiązanie to sprawdza się jednak na mniejszych powierzchniach. W uprawach pod osłonami dobrze sprawdza się również dezynfekcja termiczna podłoża

Zdjęcia A. Wilczyńska

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]