W uprawach warzyw w tunelach, szczególnie tych wczesnych sporo krwi może napsuć plantatorom turkuć podjadek. W tym sezonie małopolscy ogrodnicy już obserwują korytarze drążone przez tego szkodnika w tunelach z wczesnym selerem czy sałatą.


Turkuć podjadek łac. Gryllotalpa gryllotalpa występuje na stanowiskach wilgotnych. Jest to owad dużych rozmiarów o długości 35-50 mm i krępej budowie ciała, . Przedtułów jest silnie wykształcony z łopatowatymi, grzebnymi nogami pierwszej pary. Skrzydła pierwszej pary są skórzaste, mniejsze niż drugiej pary, które są pergaminowate i siateczkowato użyłkowane. Larwa turkucia początkowo bezskrzydła przypomina wyglądem postać dorosłą. Dorosłe owady i larwy zimują w glebie. Samice składają jaja do gleby na głębokość 10-20 cm, w okresie od czerwca do lipca – od 150 do 500 jaj w sezonie. W roku rozwija się 1 pokolenie.


Do metod ograniczania występowania turkucia podjadka zalicza się wcześnie wykonaną orkę jesienną. W okresie wegetacji zaleca się spulchniać międzyrzędzia, co powoduje niszczenie gniazd z jajami i larwami. Wkopane w ziemię pojemniczki np. po jogurcie w taki sposób aby krawędź była zagłębiona poniżej powierzchni ziemi umożliwiają wyłapywanie dorosłych szkodników wędrujących nocą. Rozwiązanie to sprawdza się jednak na mniejszych powierzchniach. W uprawach pod osłonami dobrze sprawdza się również dezynfekcja termiczna podłoża
Zdjęcia A. Wilczyńska