Żółta cukini. Rośnie produkcja i eksport z Hiszpanii

Chociaż żółta cukinia wciąż jest mało popularna wśród europejskich konsumentów, jej produkcja rośnie.


W Hiszpanii uprawiana jest głównie w Almerii, gdzie na powierzchni 7500 ha produkuje się jej ponad 428 tys. ton – podaje freshplaza. W ubiegłym sezonie produkcja wzrosła tam o 4 proc.

Rekordowy wynik (z ostatnich 5 kampanii) został osiągnięty w eksporcie tych warzyw, gdy za granicę sprzedano 260 tys. ton, dając obrót na poziomie prawie 200 mln euro.

Poza Hiszpanią, żółtą cukinię na europejski rynek uprawia się także w Izraelu i Holandii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności