Na rynku Rybitwy w Krakowie odczuwalny jest przedświąteczny ruch handlowy. Nie brakuje krajowych warzyw gruntowych, wysokiej jakości pietruszki, marchwi czy kapusty głowiastej białej i, za ten towar dzisiaj zapłacimy najwięcej. Alejki, na których odbywa się handel, obfitują we włoski czosnek. Dzisiaj ok. 9-11:00 na giełdzie nie pojawiła się jeszcze młoda kapusta biała spod osłon, choć jak twierdzą handlarze, pierwsze sztuki z małopolskiego zagłębia warzywniczego pojawiły się wczoraj (16.04), a ich cena oscylowała na poziomie 4,5 zł/główkę.
Rynek warzyw krajowych „nowalijek” spod osłon:
botwinka 2 zł/pęczek
koperek 0,8-1 zł/pęczek
kalarepa 1,5-1,8 zł/szt.
rzodkiewka 2 zł/pęczek
sałata masłowa 1,1-1,2 zł/szt.
Rynek krajowy warzyw spod osłon:
pomidor czerwony 8-10 zł/kg (ceny pośrednika)
pomidor malinowy 10-12 zł/kg (ceny pośrednika)
ogórek brodawkowy 6 zł/kg (ceny pośrednika)
ogórek sałatkowy 4 zł/kg (ceny pośrednika)
Ceny hurtowe krajowych warzyw gruntowych:
seler korzeniowy 3 zł/kg
marchew myta 1,6 zł/kg
pietruszka myta 9-10 zł/kg
buraczek czerwony 0,8-1,2 zł/kg
pory 1,2-1,5 zł/szt.
Warzywa kapustne:
kapusta głowiasta biała 3,2-3,4 zł/kg
kapusta głowiasta czerwona 3,5-4 zł/kg
kapusta pekińska 3 zł/sztuka
Import warzyw z Włoch:
młoda kapusta biała 6 zł/szt.
kapusta włoska 6,5 zł/szt.
kalafior 6,5 zł/szt.
kapusta stożkowa 3 zł/szt.
czosnek 1-1,3 zł/główkę
Źródło: materiały własne, fot. A. Wilczyńska