Rolnicy belgijscy i holenderscy produkują głównie warzywa. Każdego roku w Belgii wytwarzają ok. 1,7 mln. t warzyw. W Holandii jest to 5 milionów, z czego 1,5 miliona to cebula.
Handel międzynarodowy ma ogromne znaczenie zarówno w Holandii, jak i w Belgii. W przypadku warzyw głównym motorem napędowym sektora holenderskiego jest eksport. Szacuje się, że 75% wszystkich warzyw uprawianych w Holandii opuszcza kraj w postaci świeżych produktów. W przypadku Belgii to 50%. Tam przemysł (mrożonki) jest głównym graczem na rynku warzywnym. Rocznie do tej branży trafia 1,2 mln ton warzyw. Obejmuje to również znaczną ilość importowanych warzyw. Większość z nich pochodzi z Holandii.
W minionym roku Belgia wyeksportowała nie mniej niż 1,55 mln ton mrożonych warzyw. Holandia wyeksportowała ich tylko nieco ponad 0,3 mln t.
źródło http://www.fruitandvegetablefacts.com/