Pory są nieco mniej popularne wśród rolników w bieżącym sezonie. Powierzchnia uprawy owego warzywa pozostaje bowiem niższa niż w 2021 i 2022 roku.
Zacznijmy jednak od 2020 roku, gdyż to jedyny sezon, w którym powierzchnia uprawy porów w Polsce była niższa. Ile konkretnie wynosiła? We wspomnianym okresie polscy producenci zdecydowali się na uprawę warzywa na obszarze 1 469,41 ha.
Zaledwie rok później, a konkretnie w 2021 roku, areał upraw znacząco wzrósł. Zwiększył się bowiem o 580,27 ha. Tak więc, powierzchnia uprawy porów wynosiła 2 049,68 ha.
Wskazany wyżej poziom nie zdołał się jednak utrzymać, gdyż w 2022 roku obszar, na którym rolnicy prowadzili uprawy, obniżył się do 1 832,89 ha. Producenci zrezygnowali wówczas z produkcji na 216,79 ha. Jak natomiast sytuacja wygląda w 2023 roku?
W aktualnym sezonie doświadczyliśmy kolejnych spadków w tym zakresie. Wprawdzie areał upraw wciąż utrzymuje się na wyższym poziomie niż w 2020 roku, jednak różnica jest znikoma. Powierzchnia uprawy porów w 2023 roku wynosi bowiem 1 550,00 ha.
Warto przy tym zaznaczyć, że wskazane wyżej dane pochodzą z ARiMR. Zostały sporządzone na podstawie deklaracji producentów we wnioskach o płatności bezpośrednie.