Topinambur wraca do łask

Topinambur - bulwa jadalna

Jak podaje WR-SRH Bronisze obserwuje się nowy trend żywieniowy. Ze względu na cenne właściwości konsumenci wracają do zapomnianych warzyw tj. topinambur, a także rzepę, brukiew (karpiel), skorzonera.

Topinambur, znany również jako słonecznik bulwiasty, to roślina z rodziny astrowatych, pochodzi z Ameryki Północnej, a w Europie jest znany od XVII w. Słonecznik bulwiasty wytwarza podziemne jadalne bulwy. Bulwy mogą mieć barwę żółtą, różową, czerwoną, brązową lub fioletową, natomiast miąższ jest biały lub lekko kremowy. Topinambur ma słodki, lekko orzechowy smak. Bulwa topinambura obniża poziom cukru we krwi, cholesterol, reguluje ciśnienie, działa przeciwrakowo. Topinambur zawiera liczne witaminy jak A, E, K, B6, C oraz minerały wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód cynk.

Topinambur możemy podawać gotowany, pieczony, możemy go używać w sałatkach i zupach. Surowy może być zamiennikiem cytryny.

Na Rynku w Broniszach dostaniemy topinambur pochodzący z polskiej produkcji jak i z importu. Cena kilograma kształtuje się na poziomie 8 – 10 złotych za kilogram.

Źródło:WR-SRH Bronisze

fot. A. Wilczyńska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności