Nowe odmiany arbuza. Cięte owoce nie tracą soku

„Crisp Fresh Watermelon“, Syngenta, Frankreich Eine für die Fresh Cut-Verarbeitung gezüchtete kernlose, längliche Wassermelone mit sehr festem, dunkelroten Fruchtfleisch, wenig Flüssigkeitsverlust und längerer Haltbarkeit. “Crisp Fresh Watermelon”, Syngenta, France A seedless watermelon cultivated specially for fresh-cut processing with firm, dark red fruit pulp, reduced liquid loss and extended shelf life.

Firma Syngenta Seeds z Francji zgłosiła do nagrody Innovation Award swoją nową linię odmian arbuza, dostępną na rynku pod nazwą Crisp Fresh Watermelon. Charakteryzuje się bezpestkowymi owoce i dużą jędrnością, która objawia się przez ograniczone wyciekanie soku przy krojeniu miąższu arbuza.


Jak podkreślają przedstawiciele firmy, szczególne zalety arbuzów z tej serii można zaobserwować m.in. gdy owoc jest sprzedawany pokrojony, gotowy do spożycia. Jego trwałość na półce sklepowej wynosi do 10 dni. Pierwsza odmiana z serii Crisp Fresh Watermelon, którą wprowadzono na rynek, nazywa się Crisp Delight. Jej owoce są wydłużone (o masie 5-7 kg), a miąższ ciemno czerwony.

W tym roku w dniach 8-10 lutego, w trakcie targów Fruit Logistica w Berlinie, będzie się ubiegać o nagrodę innowacji roku 10 produktów.

Źródło: Fruit Logistica

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności