yara ogólna nawożenie warzywa

Deszczownie VIP baner

voliam kapusta basf ochrona eko

sdf ciągnik rolniczy

  • ashanti agrosimex

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościKantar Public: Które warzywa jedliśmy w kwietniu najchętniej?

Kantar Public: Które warzywa jedliśmy w kwietniu najchętniej?

Wśród najbardziej popularnych gatunków warzyw w kwietniu znalazła się cebula, pomidory, a także marchew. W porównaniu do poprzedniego miesiąca najbardziej wzrosło spożycie buraków, kalafiora i ogórków.

Konsumpcja warzyw w kwietniu

Najpopularniejszym warzywem w marcu była cebula, której konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 88% Polaków. Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się pomidory które jadło 85% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do marchwi (84%).

W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: ogórki (79%) kapusta (62%), papryka i rzodkiewki (60%), buraki (52%), pieczarki (51%), kalafior (46%), cebula dymka (41%). Jedna trzecia (34%) Polaków zadeklarowała w kwietniu konsumpcję brokułów.

W porównaniu do marca najbardziej wzrosło spożycie buraków, kalafiora i ogórków, o odpowiednio 6, 5, i 4 p.p.. Spadło natomiast spożycie brokułów (o 5 p.p., co oznacza spadek o 13%) i papryki (o 6 p.p., spadek o 9%). Duży wpływ na częstotliwość konsumpcji tych gatunków mają ceny. Wzrost cen ograniczył spożycie warzyw, w szczególności papryki.

Wzrost liczby konsumentów “kwiecień do kwietnia”

Ciekawe jest porównanie do wyników z kwietnia 2022 roku. W tym okresie, wśród wszystkich badanych gatunków, wzrosło spożycie jedynie trzech – borówki, sałaty oraz marchwi.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

W przypadku sałaty wzrost o 3 p.p. oznacza wzrost o 5% w wartościach bezwzględnych. To 1 mln konsumentów więcej “rok do roku”. W przypadku marchwi wzrost o 1 p.p. (1%) oznacza, ze liczba konsumentów wzrosła o ponad 300 tys.

Na tym samym poziomie utrzymało się spożycie jedynie cebuli. Nieznacznie spadała ilość konsumentów ogórka, pomidora i kapusty (odpowiednio o 1, 2 i 3 p.p.).

W porównaniu do kwietnia 2022 roku spadła ilość konsumentów większości warzyw. Najbardziej spadło spożycie brokułów (o 5 p.p., co oznacza spadek o 13%) i papryki (o 6 p.p., spadek o 9%).

Niższe okazało się także spożycie: pieczarek i buraka ćwikłowego (o 4 p.p.), kalafiora i selera (o 3 p.p.). Nieznacznie także kapusty i pomidorów (o 2 p.p.) oraz ogórków (o 1 p.p.).

W porównaniu do kwietnia 2021 roku wzrosło spożycie sałaty i kapusty (o 3% i 2%). Tylko ilość konsumentów ogórków otrzymała się na tym samym poziomie.

W skali trzech lat, w porównaniu “kwiecień 2023 do kwietnia 2020 roku” spadki dotyczą wszystkich gatunków warzyw.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Corteva - Zorvec - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl