Na łamach naszego portalu, często piszemy o stanie plantacji pól cebuli: raz ozimej, raz z siewu wiosennego. Tym razem naszą ciekawość przyciągnęła plantacja, na której uprawiana jest cebula na dymkę.
W mijającym tygodniu udaliśmy się na plantację cebuli w regionie Zbąszynia (woj. wielkopolskie) należącej do firmy Pak Pol – Michał Michalak i Grzegorz Kubiak, która od 10 lat zajmuje się profesjonalną produkcją dymki.
Czytaj także: https://www.warzywa.pl/warzywa-polowe/czyszczenie-sortowanie-i-kalibracja-dymki/
Do produkcji dymki firma Pak Pol korzysta z odmian firmy Hazera m.in. Cupido, Corrado, Contado, Preset.
Zobacz także naszą fotorelację: https://www.warzywa.pl/warzywa-polowe/plantacja-cebuli-na-dymke-fotorelacja-20-05-2021-r/
Jak informują nas producenci wschody nasion były w tym roku bardzo dobre, ale teraz trwa intensywny wyścig z czasem w zwalczaniu chwastów. Niektóre siewki są jeszcze w fazie flagi, która jest bardzo wrażliwa na działanie herbicydów. Trzeba poczekać, aż cebula podrośnie, ale chwasty nie chcą czekać…
Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego: Produkcja dymki we firmie Pak Pol