Na początku maja w hiszpańskim regionie Walencji burze, którym w wielu przypadkach towarzyszył grad, dotknęły około 6000 hektarów upraw. Początkowe straty szacuje się na ponad 9 milionów euro.
Największe straty odnotowano w hrabstwach Walencji (6,5 miliona euro), a następnie w Castellon (2,5 miliona) i Alicante (około 3 000 euro). Najbardziej ucierpiały cytrusy, kaki, migdały, a także niektóre letnie owoce i warzywa.
Według szacunków organizacji szkody w Alicante będą niewielkie. Z kolei około 3300 ha zostało dotkniętych w Castellonie w hrabstwie Plana Alta. W prowincji Walencji burze spowodowały najwięcej szkód w regionach Ribera Alta i L’Horta Sud, szczególnie w gminach Catadau, Llombai, Alfarp, Picassent, Alcàsser i Silla. Główne uprawy to owoce cytrusowe (63%), kaki (21%), owoce letnie (morela, brzoskwinia, śliwka) (11%), warzywa (4%), granaty (1%) i awokado (0,5%).Jak wskazało Walenckie Stowarzyszenie Producentów Rolnych (AVA-ASAJA), gradobicie było bardzo intensywne.
Zarówno LA UNIÓ, jak i AVA-ASAJA powtarzają, że jest jeszcze wcześnie, aby dokładnie oszacować rozmiar szkód, ale zwróciły się do Agroseguro o przyspieszenie oceny zniszczonych pól, a administracja o pomoc fiskalną w celu zmniejszenia poniesionych strat. Takie incydenty pokazują znaczenie ubezpieczenia rolnego.
LA UNIÓ twierdzi, że w tym tygodniu w regionie można było zarejestrować więcej burz z towarzyszącym gradem.
LA UNIÓ de Llauradors