Wysokie wymagania rynku wymuszają na producentach warzyw korzeniowych inwestycje w technologie umożliwiające właściwe przygotowanie towaru do sprzedaży. Obecnie standardem staje się wyposażenie gospodarstw w urządzenia do mycia, sortowania i pakowania warzyw oferowanych na krajowym rynku warzyw świeżych.
Katarzyna i Przemysław Kopeć od 2008 r. prowadzą gospodarstwo warzywnicze w miejscowości Dobranowice (woj. małopolskie). Producenci zdecydowali się na intensywny rozwój i inwestycję w nowoczesny park maszynowy, ułatwiający zbiór i obróbkę pozbiorczą warzyw korzeniowych.W ich gospodarstwie uprawa warzyw korzeniowych zajmuje łącznie 14 ha, a w strukturze zasiewów dominuje marchew uprawiana na powierzchni 9 ha.
Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego z mycia i przygotowania warzyw korzeniowych do sprzedaży.
Więcej informacji przeczytają Państwo w styczniowym wydaniu czasopisma “Warzywa“. Zapraszamy do prenumeraty.

