AktualnościŚciółkowanie bardziej „bio”?

Ściółkowanie bardziej „bio”?

Tak, jest możliwe dzięki innowacji wprowadzanej przez firmę Esta Poland. NovaMulch to organiczna pokrywa gleby ulegająca całkowitej biodegradacji.

Ekologiczny papier będzie już niebawem wykorzystywany w praktyce w rolnictwie i w ogrodnictwie do okrycia gleby z uprawami. Materiał ulega całkowitej biodegradacji. Posiada gramaturę 70 gramów i jest pokryty powłoką węglanu wapnia i pigmentu. Ulega całkowitemu rozkładowi, nie wymaga ręcznego lub maszynowego usuwania po sezonie uprawy w przeciwieństwie do tradycyjnych okryć gleby, takich jak folia lub inne tkaniny wykonane z tworzyw sztucznych.

NovaMulch może być stosowany w rolnictwie i ogrodnictwie dla większości rodzajów upraw; warzyw, owoców, kwiatów. Zapewnia odpowiedni mikroklimat, utrzymuje prawidłowe warunki wilgotnościowe i temperaturę gleby, zapewnia lepsze przewietrzanie gleby, chroni przed chwastami, pozytywnie wpływa na wzrost roślin i wielkość plonów.

DŁ-B, za Esta Poland

Dorota Łabanowska-Bury
Dorota Łabanowska-Bury
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie w specjalizacji Ochrona Roślin. Bezpośrednio po studiach rozpoczęła pracę w brytyjskich konsorcjum biorącym udział w projekcie UE, a skupiającym się na poszukiwaniu ekologicznych metod ochrony warzyw przed szkodnikami z wykorzystaniem owadów pożytecznych. Był to również wkład w pracę doktorską, którą obroniła w 2008 r. Przez blisko 3 lata pracowała na stanowisku asystenta, później adiunkta w Zakładzie Ochrony Roślin Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Podczas studiów odbyła szereg zagranicznych praktyk studenckich, brała udział w wielu krajowych i zagranicznych konferencjach i seminariach naukowych. Od maja 2011 r. pracuje na stanowisku redaktora w „Haśle Ogrodniczym”, „Magazynie Praktycznego Sadownictwa SAD”, a od stycznia 2014 r. prowadzi także miesięcznik „Truskawka, Malina, Jagody”.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]