AktualnościSeminarium pomidorowe w Sobieniach Szlacheckich

Seminarium pomidorowe w Sobieniach Szlacheckich

Pomidory malinowe to bardzo popularna uprawa w podwarszawskich szklarniach. Właśnie w tym rejonie w czerwcu  firma Monsanto zorganizowała seminarium pomidorowe, podczas którego zaprezentowano nową odmianę pomidora malinowego marki De Ruiter DRTG3093 F1. Przedstawiono także wstępne wyniki testów smakowych prowadzonych wśród konsumentów popularnej „maliny”. Podczas spotkania można było zapoznać się również z ofertą partnerskich: Azelis i Grodan.


Dr Katarzyna Tykarska-Duchovska reprezentująca markę De Ruiter przybliżyła charakterystykę nowej malinowej propozycji w portfolio hodowcy. – DRTG3093 F1 to nasza odpowiedź na oczekiwania sporej grupy producentów pomidorów malinowych, którzy poszukują odmian niewrażliwych na suchą zgniliznę wierzchołków owoców, bez skłonności do tworzenia przebarwień latem. Nie tworzyliśmy jej z myślą o zastąpieniu produktu premium, cenionego za wyjątkowy smak jakim jest niewątpliwie na polskim rynku Tomimaru Muchoo F1, a uzupełnieniu naszej oferty. Nowa odmiana testowana jest w naszym kraju od dwóch lat. Polecana jest do nowszych, wysokich obiektów. Rośliny mogą być szczepione na podkładce Maxifort F1, choć ze względu na silny wigor szczepienie DRTG3093 F1 nie jest konieczne. Zalecane jest generatywne sterowanie wzrostem roślin od samego początku uprawy, m.in. usuwanie liścia między gronami w wierzchołkowej części rośliny, ułatwia to wiązanie owoców w pierwszych gronach. Mieszaniec wiąże owoce o masie ok. 220 g, które równomiernie wybarwiają się na ładny, malinowy kolor, bez zielonej piętki. Jego zaletą jest odporność na mączniaka prawdziwego. Liście odmiany DRTG3093 F1 są duże, dlatego zdarza się, że konieczne jest usuwanie po jednym liściu ze środkowej części rośliny między gronami, jednak zależy to od stanu uprawy w konkretnej szklarni – mówiła dr K. Tykarska-Duchovska.

O walorach smakowych doskonale znanej na rynku odmiany Tomimaru Muchoo F1 mówiła dr Marta Repelewicz-Szybkowska reprezentująca markę De Ruiter. Aby przekonać się czy rzeczywiście polscy konsumenci uznają smak tych pomidorów za najlepszy spośród dostępnych odmian malinowych, w maju przeprowadzono testy smakowe, których powtórzenie planowane jest w dalszej części sezonu. W pierwszym panelu smakowym uczestniczyła grupa 120 osób regularnie kupujących pomidory malinowe. Do testów wykorzystano pięć odmian pochodzących z jednego z podwarszawskich gospodarstw. Jego wyniki potwierdziły dotychczasową opinię odmiany Tomimaru Muchoo F1, którą większość konsumentów wskazała jako najsmaczniejszą.

Tekst i fot. Aleksandra Czerwińska-Nowak

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl