yara ogólna nawożenie warzywa

Deszczownie VIP baner

orondis syngenta promocja ochrona

sdf ciągnik rolniczy

  • ashanti agrosimex

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościInnowacyjność i przedsiębiorczość w rolnictwie

Innowacyjność i przedsiębiorczość w rolnictwie

W każdej gałęzi działalności postęp nieodzownie wiąże się z testowaniem i wdrażaniem innowacyjnych rozwiązań. Nie inaczej jest w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym. 

Priorytetem działań podejmowanych w tym zakresie przez krajowe bądź międzynarodowe organizacje na terenie Unii Europejskiej jest dbałość o środowisko naturalne, agrocenozy i bezpieczeństwo żywności. O programie Test Farms, jednym z rozwiązań, które służą osiąganiu celów rolnictwa zrównoważonego oraz wprowadzaniu innowacji w tym zakresie, rozmawiałam z Moniką Witek, wiceprezesem Stowarzyszenia Agroekoton, będącego koordynatorem i partnerem projektu.

Monika Witek

EIT Food jest jedną z organizacji wdrażających innowacje w zakresie bezpieczeństwa żywności. Proszę opowiedzieć, czym właściwe zajmuje się jednostka i w jaki sposób wspiera rolników?

Monika Witek (M.W.): EIT Food jest częścią Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii, czyli instytucji Unii Europejskiej, której zadaniem jest tworzenie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości oraz uczynienie systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania. System ten tworzą uczelnie, przedsiębiorstwa i jednostki naukowe. EIT Food wspiera naukowców, przedsiębiorców, producentów oraz rolników przez różne programy wsparcia, granty, działania edukacyjne, w tym webinaria dla przedstawicieli sektora rolno-spożywczego. I tak np. w lutym br. odbyło się webinarium pt. „Przyszłość rolnictwa a ochrona klimatu. Jak wykorzystać szanse, które daje Europejski Zielony Ład?” (skierowane również do rolników).

Na czym polega wspierany przez EIT Food program Test Farms i jakie są jego cele?

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

M.W.: Program Test Farms jest jednym z kluczowych przedsięwzięć EIT Food. Jego nadrzędnym celem jest wsparcie technologicznej transformacji w europejskim rolnictwie. W sezonie 2021–2022 realizowana jest trzecia edycja programu. Do udziału w nim zapraszane są startupy, które stworzyły prototypy innowacyjnych rozwiązań dla branży rolniczej i zainteresowane są przetestowaniem ich w praktyce, w gospodarstwach rolniczych czy ogrodniczych. Program pomoże zweryfikować nową technologię lub produkt w rzeczywistych warunkach i zwiększy szansę na komercyjny sukces rozwiązania. Udział w programie ma także pomóc w sprawdzeniu  zapotrzebowania na oferowany produkt i wprowadzeniu ewentualnych usprawnień. EIT Food wspiera proces przez znalezienie odpowiedniego gospodarstwa i zainteresowanego rolnika, porady doświadczonych doradców i ekspertów rolniczych w trakcie testów oraz przekazuje grant na potrzeby testu. Udział w projekcie umożliwia także przystąpienie do sieci podmiotów skupionych wokół EIT Food i nawiązanie współpracy z firmami działającymi w branży rolno-spożywczej, instytutami badawczymi i startupami z całej Europy.

Proszę podać przykłady wybranych, interesujących rozwiązań z poprzednich edycji.

M.W.: Jak do tej pory w każdej edycji programu biorą udział innowatorzy z Polski. W 2020 r. firma Terrabio zaproponowała ciekawe rozwiązanie: mobilny analizator genetyczny, przy użyciu którego można zidentyfikować do 16 patogenów w pojedynczej reakcji w dowolnej próbce środowiskowej, np. w glebie, wodzie, roślinach. Urządzenie ułatwia wykrywanie i eliminację skażonych produktów oraz ograniczenie stosowania pestycydów. Będzie ono testowane w 2021 r. przy współudziale bułgarskich hodowców pszenicy. Inny ciekawy projekt to Weeding Organic Robotic Machine (W.O.R.M.). Jest to robot wyprodukowany w Czechach (przez firmę Ullmanna), wyposażony w oprogramowanie wykorzystujące sztuczną inteligencję, umożliwiający rozpoznawanie chwastów w uprawie roślin okopowych. Rozwiązanie to zostało przetestowane z rolnikami z Polskiego Stowarzyszenia Producentów Buraków. Stwierdzono, że przyczynia się do mniejszego stosowania pestycydów i niższych kosztów pracy.

Czy innowacyjne rozwiązania, które zostały wyróżnione w poprzednich edycjach, sprawdzają się w praktyce ogrodniczej? W jakich gospodarstwach?

M.W.: Wiele z rozwiązań proponowanych dotychczas przez uczestników programu wpisuje się w realizację zasad ogrodnictwa zrównoważonego, jak ograniczenie zużycia pestycydów, wprowadzenie nawozów organicznych do upraw, inteligentne zarządzanie uprawami przez wykorzystanie systemów wspomagających podejmowanie decyzji. Jedno z rozwiązań, na które jest duże zapotrzebowanie, to stworzona przez hiszpański zespół Bisari Agroinnovation elektrostatyczna technologia optymalizująca zapylanie upraw, zwiększająca szybkość wiązania owoców, a tym samym – sprzyjająca uzyskaniu wyższych plonów. Technologia testowana była w 2020 r. na drzewach migdałowców.

Jak to się stało, że Stowarzyszenie Agroekoton zostało koordynatorem i partnerem programu Test Farms na lata 2021–2022?

M.W.: Nasze zainteresowanie działalnością EIT Food to naturalny efekt realizacji zadań statutowych stowarzyszenia, wśród których priorytetem jest propagowanie i wspieranie przyjaznych dla środowiska innowacji w rolnictwie i ogrodnictwie. Zasadnicze cele obu organizacji są zbieżne. Stowarzyszenie wzięło udział w konkursie na koordynację programu, złożyło ofertę, w której zaprezentowało m.in. swoje zasoby, w tym kadrowe, oraz możliwości współpracy z konkretnymi gospodarstwami, proponowany plan działań w ramach projektu czy plan jego promocji. Nasza propozycja została najlepiej oceniona przez organizatorów programu i powierzono nam jego koordynację, jako jednemu z dwóch podmiotów w Europie. Drugim koordynatorem, w południowej części Europy, jest firma Tepro z Hiszpanii. Przez udział w programie staliśmy się jednym z partnerów EIT Food, co z pewnością pomoże nam rozwinąć działalność.

Na czym polega koordynacja działań programu? Czym Stowarzyszenie Agroekoton zajmuje się w ramach Test Farms?

M.W.: W celu dokładniejszego zapoznania się z naszymi obowiązkami odbyliśmy kilka telekonferencji z partnerem z Hiszpanii, który podzielił się z nami doświadczeniami z realizacji poprzedniej edycji programu. Nasze działania rozpoczęły się na etapie ewaluacji startupów, które zgłosiły do się projektu. Ważnym elementem ewaluacji było zapoznanie się z oczekiwaniami innowatorów w zakresie środowiska testowego i wstępne przypisanie ich do proponowanych gospodarstw.

Artykuł pochodzi z archiwalnego wydania Hasła Ogrodniczego (2/2021).

 

Joanna Klepacz-Baniak
Joanna Klepacz-Baniak
Absolwentka Wydziału Ogrodniczego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Pracę doktorską z zakresu pszczelarstwa obroniła w 2006 r. Prowadzi kursy i szkolenia dotyczące bazy pożytkowej pszczół, produktów pszczelich i zapylania. Od maja 2011 r. pracuje w wydawnictwie Plantpress. Jest redaktor naczelną"Hasła Ogrodniczego".
Corteva - Zorvec - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl