Farma Świętokrzyska jako jedna z nielicznych firm ekologicznych w Polsce uzyskała międzynarodowy certyfikat bezpieczeństwa żywności IFS Food w najnowszej wersji 6.1., w zakresie produkcji niepasteryzowanych kiszonek: kapusty i ogórków. Wszystkie wymagania związane z certyfikacją zostały spełnione na poziomie wyższym. Oznacza to, że procesy m.in. chłodzenia, przechowywania, kiszenia i pakowania warzyw przeprowadzane są z zachowaniem najwyższych standardów higieniczno-sanitarnych, co zapewnia najwyższą jakość produktu.
Certyfikat IFS Food 6.1 to najnowsza i najbardziej restrykcyjna wersja Międzynarodowego Standardu Bezpieczeństwa Żywności, dająca konsumentom gwarancję, że produkt, który kupują powstał w ściśle kontrolowanych warunkach, jest bezpieczny i wysokiej jakości. Farma Świętokrzyska posiada ten certyfikat jako jedna z niewielu firm ekologicznych w Polsce, zwłaszcza wśród producentów niepasteryzowanych kiszonek kapusty i ogórków.
– Jako firma produkująca ekologiczne owoce, warzywa i przetwory, w tym kiszonki, oraz dostarczająca je do różnych sieci handlowych, regularnie poddawani jesteśmy kontroli. Wszyscy producenci żywności na europejskim rynku mają obowiązek spełniania ważnych norm, a ci dostarczający do sieci handlowych posiadania przynajmniej podstawowej wersji certyfikatu IFS Food. Nasze standardy znacznie wykraczają poza tę podstawę. To dla konsumenta gwarancja, że żywność jest wytwarzana bez udziału środków chemicznych i GMO oraz spełnia rygorystyczne normy dla ekologicznego systemu produkcji – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Zakres certyfikacji IFS Food uzyskanej przez Farmę Świętokrzyską obejmował chłodzenie, mycie, sortowanie, krojenie świeżych warzyw i owoców oraz kiszenie, pasteryzację i pakowanie w opakowania szklane lub z tworzyw sztucznych. Certyfikat jest ważny przez rok, po którym odbywa się kolejny audyt.
Oprócz IFS Food 6.1 Farma Świętokrzyska posiada m.in. certyfikat Global G.A.P., czyli opracowany we współpracy naukowców i rolników globalny standard, który zapewnia najwyższą jakość bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej. Posługuje się również m.in. stosowanym w Unii Europejskiej wspólnotowym znakiem „Rolnictwo ekologiczne”, umieszczanym na etykiecie produktu.
Źródło: materiały prasowe Farma Świętokrzyska