• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
Informacje z firmFarma Świętokrzyska z najnowszą wersją certyfikatu bezpieczeństwa żywności

Farma Świętokrzyska z najnowszą wersją certyfikatu bezpieczeństwa żywności

Farma Świętokrzyska jako jedna z nielicznych firm ekologicznych w Polsce uzyskała międzynarodowy certyfikat bezpieczeństwa żywności IFS Food w najnowszej wersji 6.1., w zakresie produkcji niepasteryzowanych kiszonek: kapusty i ogórków. Wszystkie wymagania związane z certyfikacją zostały spełnione na poziomie wyższym. Oznacza to, że procesy m.in. chłodzenia, przechowywania, kiszenia i pakowania warzyw przeprowadzane są z zachowaniem najwyższych standardów higieniczno-sanitarnych, co zapewnia najwyższą jakość produktu.

Certyfikat IFS Food 6.1 to najnowsza i najbardziej restrykcyjna wersja Międzynarodowego Standardu Bezpieczeństwa Żywności, dająca konsumentom gwarancję, że produkt, który kupują powstał w ściśle kontrolowanych warunkach, jest bezpieczny i wysokiej jakości. Farma Świętokrzyska posiada ten certyfikat jako jedna z niewielu firm ekologicznych w Polsce, zwłaszcza wśród producentów niepasteryzowanych kiszonek kapusty i ogórków.

Jako firma produkująca ekologiczne owoce, warzywa i przetwory, w tym kiszonki, oraz dostarczająca je do różnych sieci handlowych, regularnie poddawani jesteśmy kontroli. Wszyscy producenci żywności na europejskim rynku mają obowiązek spełniania ważnych norm, a ci dostarczający do sieci handlowych posiadania przynajmniej podstawowej wersji certyfikatu IFS Food. Nasze standardy znacznie wykraczają poza tę podstawę. To dla konsumenta gwarancja, że żywność jest wytwarzana bez udziału środków chemicznych i GMO oraz spełnia rygorystyczne normy dla ekologicznego systemu produkcji – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Zakres certyfikacji IFS Food uzyskanej przez Farmę Świętokrzyską obejmował chłodzenie, mycie, sortowanie, krojenie świeżych warzyw i owoców oraz kiszenie, pasteryzację i pakowanie w opakowania szklane lub z tworzyw sztucznych. Certyfikat jest ważny przez rok, po którym odbywa się kolejny audyt.

Oprócz IFS Food 6.1 Farma Świętokrzyska posiada m.in. certyfikat Global G.A.P., czyli opracowany we współpracy naukowców i rolników globalny standard, który zapewnia najwyższą jakość bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej. Posługuje się również m.in. stosowanym w Unii Europejskiej wspólnotowym znakiem „Rolnictwo ekologiczne”, umieszczanym na etykiecie produktu.  

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Źródło: materiały prasowe Farma Świętokrzyska 


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl