Informacje z firmZadbaj o sadzeniaki …… zaprawa to podstawa

Zadbaj o sadzeniaki …… zaprawa to podstawa

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Czas sadzenia ziemniaków zbliża się wielkimi krokami, w wielu gospodarstwach trwają przygotowania, w wielu już idzie to pełną parą.

Podczas sadzenia bulw ziemniaków temperatura gleby często wynosi poniżej 6°C, takie i niższe temperatury gleby notujemy w ostatnich tygodniach, co przy utrzymującej się wilgotnej pogodzie sprzyja rozwojowi grzyba Rhizoctonia solani, wywołującego najgroźniejszą chorobę okresu wschodów – rizoktoniozę ziemniaka. Grzyb może atakować z form przetrwalnikowych różnej wielkości, podobnych do grudek ziemi (sklerocja, skleroty) znajdujących się:

  • na powierzchni porażonych bulw
  • w glebie i z grzybni rozwijającej się na resztkach roślinnych w glebie.

Najczęściej zainfekowane zostają stożki wzrostu kiełków, które są najwrażliwsze. Wskutek tego porażenia wierzchołki kiełków gniją i zamierają. Wtedy rozwijają się u ich podstawy kiełki boczne. One również ulegają infekcji, zamierają lub dają opóźnione we wzroście słabe łodygi. Rośliny ziemniaka mają więc mniejszą liczbę pędów. W efekcie gnicia i zamierania kiełków wschody są opóźnione, nierównomierne bądź w ogóle nie występują, co skutkuje pustymi miejscami na polu, karłowatymi roślinami, a ostatecznie niższym nawet o 50% plonem.

Gnicie kiełków

 

Widoczne porażenie na etapie wschodów

Ta groźna choroba rozwija się w następujący sposób:

W okresie wegetacji ziemniaków grzyb rozprzestrzenia się na korzenie i stolony, powodując tzw. próchnienie podstawy łodyg, czyli suchy proces gnilny. Prowadzi to do zniszczenia naczyń przewodzących i zaburzeń w gospodarce wodnej rośliny. Na skutek braku wody  górne liście rośliny więdną i zwijają się łyżeczkowato, dając objawy pseudoliściozwoju.
W kątach liści tworzą się tzw. bulwy powietrzne (zielone, czerwone lub fioletowe). Rozwój grzyba na stolonach powoduje zdrobnienie i zdeformowanie bulw oraz pojawienie się licznych nekroz na bulwach, tworzących charakterystyczną mozaikę, obniżając tym samym wielkość i jakość handlową plonu. W warunkach podwyższonej wilgotności powietrza, zwykle 3-4 dni po obfitych deszczach, na granicy gleba – powietrze, grzyb tworzy opilśń łodygową, białoszary nalot złożony ze strzępek grzyba i zarodników.

Rizoktonioza – charakterystyczna biała opilśń

 

Próchnienie podstawy łodygi to najpóźniej pojawiająca się forma rizoktoniozy

Pod koniec okresu wegetacji na bulwach potomnych grzyb tworzy przetrwalniki zwane sklerocjami – materiał infekcyjny na rok następny, tzw. ospowatość bulw.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Coraz częściej spotykaną formą rizoktoniozy ziemniaka jest tzw. dry core (suchy korek), powstający na skutek wniknięcia zarodników grzyba do wnętrza bulwy przez przetchlinki.

Ospowatość bulw – na powierzchni skórki widoczne są skleroty – formy przetrwalnikowe rizoktoniozy

W ostatnich latach obserwujemy wzrost znaczenia chorób skórki bulw. Wśród nich najważniejszym zagrożeniem jest parch srebrzysty powodowany przez grzyb  Helminthosporium solani. Źródłem infekcji są głównie porażone sadzeniaki oraz gleba z grzybnią rozwijającą się na martwej materii organicznej. Zarodniki grzyba pochodzące z bulwy matecznej atakują początkowo w miejscu wyrastania  bulwy ze stolonu. Kolejne objawy mogą być widoczne na skórce bulw podczas zbioru w postaci ciemnooliwkowych plam, powiększających się podczas przechowywania. Plamy są nieregularne, początkowo beżowe lub jasnobrunatne, potem srebrzyste. Skórka rozwarstwia się i powstają puste przestrzenie wypełnione powietrzem, które na skutek załamania światła dają charakterystyczny połysk. Uszkodzona skórka bulw jest bardziej porowata, a przy silnym porażeniu odrywa się. Podczas długiego przechowywania bulw następuje duża utrata wody, przez co stają się one miękkie i pomarszczone. Do porażenia bulw parchem srebrzystym może dojść w trakcie ich przechowywania.
Grzyb obficie zarodnikuje (brunatnoczarny nalot na porażonych częściach bulwy), gdy wilgotność względna w przechowalni wynosi ponad 90%, a temperatura przekroczy 3°C. Rozwojowi choroby podczas magazynowania zapobiega suszenie bulw po zbiorze i przechowywanie w odpowiednich warunkach (niska temperatura i ograniczona wilgotność powietrza, czyli zimno i sucho). Nie wolno dopuścić do kondensacji pary wodnej na bulwach (zarodniki grzyba atakują wilgotną skórkę bulw), jeżeli wykorzystywana jest wentylacja z nawilżaniem.

Ziemniaki porażone parchem srebrzystym na półce sklepowej nie przyciągają kupujących

 

Parch srebrzysty w zaawansowanym stadium rozwoju

Szkodliwość parcha srebrzystego polega na pogarszaniu się jakości i wyglądu bulw konsumpcyjnych. Silne porażenie parchem srebrzystym obniża także jakość chipsów, które ciemnieją i mają gorzkawy smak. W przypadku materiału sadzeniakowego  porażone bulwy słabiej kiełkują i wytwarzają mniej łodyg.

Liczba bulw pomarszczonych z powodu odwodnienia spowodowanego przez parcha srebrzystego nie powinna przekraczać 1% wagowego partii sadzeniaków ziemniaka z kategorii bazowe i kwalifikowane (Dz. U.RP z 26.11.2014 poz.1651).

Na wszystko jest sposób, czyli…   przemyślany system ochrony

W celu eliminacji lub silnego ograniczenia rizoktoniozy oraz parcha srebrzystego stosuje się środki ochrony roślin do zaprawiania bulw ziemniaka na krótko przed sadzeniem lub w trakcie sadzenia ziemniaka. Jest to jedna z podstawowych metod w integrowanej ochronie ziemniaka.

Firma Bayer poleca wysoce skuteczną, i nowoczesną zaprawę fungicydową Emesto® Silver 118 FS. Zaprawa zawiera 100 g penflufenu i 18 g protiokonazolu w 1 l produktu. Stosuje się ją w dawce 20 ml na 100 kg sadzeniaków. Obydwie substancje wykazują działanie systemiczne i wspaniale się uzupełniają w działaniu.

Zawarta w tej zaprawie substancja aktywna, penflufen:

  •  skutecznie zapobiega rozwojowi grzyba, znajdującego się na powierzchni bulwy,
  • chroni przed infekcją z gleby,
  • blokuje podział komórek sprawcy rizoktoniozy, hamuje jego wzrost i kiełkowanie sklerocjów. 

Obecność drugiej substancji aktywnej, protiokonazolu w zaprawie Emesto Silver, poszerza spektrum ochrony bulw ziemniaka. Jest to substancja o długotrwałym działaniu zapobiegawczym, leczniczym i wyniszczającym.

Dzięki obecności tej substancji skutecznie możemy ograniczać występowanie parcha srebrzystego

Połączenie w jednym produkcie dwóch substancji aktywnych skutecznie zwalczających rizoktoniozę, parcha srebrzystego, a także ograniczającego inne choroby (np. fuzariozy) pozwala na skuteczne wyeliminowanie ich szkodliwego działania w okresie kiełkowania bulw i wschodów roślin oraz na obniżenie strat związanych z ilością i jakością plonu bulw potomnych.

Najważniejsze zasady bezpiecznego zaprawiania   

  1. Proces zaprawiania przed sadzeniem przeprowadzać na podajniku taśmowym lub rolkowym przy użyciu urządzeń specjalnie do tego przeznaczonych, zgodnie z instrukcją obsługi danego urządzenia.
  2. Zaprawianie w trakcie sadzenia wykonać przy użyciu zaprawiarek montowanych na sadzarkę do ziemniaków lub w sadzarkach wyposażonych fabrycznie w takie urządzenia.
  3. Stosować nie więcej niż 1-1,5 l wody na 100 kg bulw. Zbyt duża ilość wody powoduje ociekanie i nadmierne gromadzenie się cieczy roboczej w oczkach, co może prowadzić do zbyt wysokiego stężenia substancji czynnych w tych miejscach.
  4. Nie stosować zaprawy na bulwy podkiełkowane. Dopuszczalna jest aplikacja na kiełki o długości do 5 mm. Pełne bezpieczeństwo gwarantuje stosowanie preparatu w stadium białego oczka.
  5. Bulwy wentylować i osuszać w przypadku ich składowania (także w skrzyniopaletach).
  6. Nie składować mokrych bulw w big bagach.
  7. Przechowywać sadzeniaki z dala od miejsc nasłonecznionych („zaparzanie bulw”).
  8. Sortowanie, transport, załadunek – powoduje uszkodzenia i obłamywanie kiełków, co skutkuje osłabieniem wigoru bulw.
  9. Sadzeniaki z uszkodzonymi lub obłamanymi kiełkami bezwzględnie pozostawić na 3-4 dni w celu wysuszenia i zabliźnienia się oczek.
Stosowanie zaprawiarek montowanych na sadzarce to najpopularniejszy sposób zaprawiania

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]