Wysokie oczekiwania sieci handlowych wymagają od producentów warzyw korzeniowych wyposażenia w linie technologiczną do mycia, sortowania, pakowania. Wszak konsument kupuje oczami. Zapakowany towar musi być pierwszej jakości.
W gospodarstwie Jana Podlewskiego w miejscowości Komorze Przybysławskie w Wielkopolsce znajduje się nowoczesna linia do mycia, sortowania i pakowania warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, buraka i selera) oraz cebuli marki Pro-Vega.
Linia technologiczna – krok po kroku
Pierwszym elementem jest kosz przyjęciowy – RB-2060, do którego warzywa są wsypywane bezpośrednio z przyczepy ciągnikowej. Z kosza przyjęciowego korzenie buraka ćwikłowego kierowane są na tzw. separator naci SN-812. Właściciel gospodarstwa podkreślał, że to bardzo praktyczne urządzenie, ponieważ dzięki niemu już na tym etapie usuwanych jest sporo zanieczyszczeń, które utrudniałyby pracę kolejnych urządzeń w linii. Po usunięciu resztek liści korzenie trafiają do tzw. jacuzzi. Jest to zbiornik z wodą, w którym korzenie są moczone i dzięki temu już na tym etapie można pozbyć się nadmiaru ziemi. Po takim wstępnym namoczeniu korzenie są dokładnie myte w myjni bębnowej i szczotkarce. Następnie korzenie trafiają do myjni bębnowej MBL-1030, z której przenośnikami taśmowymi transportowane są do polerki oraz dalej na sortownicę rolkową RS-512HZ1. Przed zapakowaniem przesortowane korzenie buraka trafiają na stół selekcyjny, przy którym pracownicy ręcznie poprawiają ogławianie buraka. W przypadku marchwi czy pietruszki nie jest to konieczne.
Przygotowanie cebuli przebiega najszybciej, ponieważ z kosza przyjęciowego przechodzi ona tylko przez obcinacz szczypioru ONS-209. Na tym etapie usuwane są też luźne łuski. Następnie kierowana jest na sortownicę i dalej do pakowania.
Pakowanie na maszynach z KMK
Przesortowane warzywa są pakowane do różnych opakowań, zależnie od wymagań odbiorcy. Najczęściej warzywa są pakowane w worki raszlowe lub foliowe. W tym przypadku po sortowaniu kierowane są do wagi kombinacyjnej WK09. Po zważeniu trafiają do raszlownicy lub foliarki. Zapakowane warzywa w worki są ręcznie odbierane i również ręcznie układane na paletach.
Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego: