AktualnościKomunikat warzywniczy z 21 maja 2020 r.

Komunikat warzywniczy z 21 maja 2020 r.

Jak pokazują modele chorobowe analizujące przebieg pogody i warunki sprzyjające rozwojowi zarodni oraz infekcji, w całej Polsce panują obecnie sprzyjające warunki do rozwoju mączniaka rzekomego na cebuli. W centralnej i północnej Polsce Fot. 1 i 2 możliwe są już infekcje. 

Fot. 1 Model chorobowy mączniak rzekomy cebuli, lokalizacja Polska Centralna, Bedlno
Fot. 2 Model chorobowy mączniak rzekomy cebuli, lokalizacja Polska Północna, Pordenowo, Żuławy

Cebula ozima, dymka, z siewu wiosennego

Zalecamy dokładne lustrowanie plantacji. Profilaktycznie lub w przypadku zauważenia pierwszych objawów choroby – grafitowo – szary nalot grzybni na blaszce liściowej fot. 3, zaleca się wykonanie zabiegu ochrony.

  • Infinito 687,5 SC w dawce 1,6 l/ha, w sezonie wykonać maksymalnie 3 zabiegi tym środkiem.

• W późniejszym okresie wzrostu – od momentu formowania się cebul zaleca się zastosowanie środka Fandango 200 EC w dawce 1,0 -1,25 l/ha, który zapewnia ochronę przed mączniakiem rzekomym,  zgnilizną szyjki cebuli oraz ogranicza rozwój Stemphylium . Maksymalna ilość zabiegów w sezonie 4, zalecana ilość wody 200- 400 l/ha. 

Zabiegi ochrony należy wykonać w odstępie co 7 – 10 dni. Długość odstępów i dawkowanie zależą od nasilenia choroby i warunków pogodowych. W trakcie sezonu preparaty należy stosować przemiennie aby uniknąć stosowania fungicydów  z tych samych grup chemicznych.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Fot. 1,2 Materiały Bayer
Fot. 3 Katarzyna Gładka


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]