OchronaW tym roku jakość kapusty ma kluczowe znaczenie!

W tym roku jakość kapusty ma kluczowe znaczenie!

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Bieżący sezon jest wyjątkowo trudny dla wielu producentów kapusty. Nawalne deszcze, jakie wystąpiły w wielu regionach Polski, stworzyły bardzo trudne warunki dla rozwoju warzyw, nierzadko z ogromną presją chorób grzybowych i bakteryjnych.

Do tego praktycznie brak zimy nie spowodował naturalnej redukcji szkodników, przez co obecnie producenci kapusty zmagają się z masowym występowaniem tantnisia krzyżowiaczka, mączlika gruntowego, a w najbliższym czasie z całą pewnością również z wciornastkiem zachodnim i innymi, jak bielinki czy piętnówka kapustnica. Lokalne gradobicia niestety spowodowały likwidacje zniszczonych upraw, ale ten spadek powierzchni jest nieznaczny i wszystko wskazuje na to, że kapusty w tym roku w Polsce nie zabraknie, a w takiej sytuacji w pierwszej kolejności o sprzedaży zdecyduje jakość oferowanego towaru. Warto zatem zadbać od samego początku o zdrowy wygląd kapust!

Jakie choroby porażają kapusty ?

Niewątpliwie w warunkach występujących w Polsce w przypadku uprawy kapusty mamy do czynienia przede wszystkim z dwiema chorobami grzybowymi: alternariozą zwaną również czernią krzyżowych oraz szarą pleśnią. W zależności od warunków każda z nich może porażać główki, obniżając w ten sposób wysokość plonu i jego wartość handlową.

Panujące obecnie warunki pogodowe w większości kraju, tzn. wysoka wilgotność powietrza i umiarkowana temperatura sprawiają, że należy zwrócić szczególną uwagę na zagrożenie ze strony szarej pleśni.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
Szara pleśń na główce kapusty

Choroba ta rozwija się w temperaturze nawet do 30oC, ale optimum wynosi ok. 24oC. Pochmurne dni, a zatem ograniczona ilość światła również wpływa na większą presję tej choroby. Rozwojowi szarej pleśni sprzyja także niedobór wapnia i potasu w glebie, co ma szczególne znaczenie w sytuacji nawalnych opadów oraz deszczowania plantacji, które powodują wpłukanie potasu do głębszych warstw gleby. Szara pleśń objawia się wodnistymi plamami, które z czasem gniją, szybko się powiększają i pokrywają roślinę szarym nalotem.

Kapusta w przechowalni zainfekowana przez szarą pleśń

Temperatura rzędu 20-27oC i wysoka wilgotność powietrza to warunki, w których porażać może czerń krzyżowych. Zarodniki tej choroby w trakcie sezonu przenoszą się przez wiatr, wodę i podczas wykonywania prac polowych. Objawia się ona czarnymi plamami z koncentrycznie ułożonymi pierścieniami wewnątrz tych plam. Plamy, które pojawią się na zewnętrznych liściach główki, sprawiają konieczność obierania kapusty, a to obniża wartość produktu świeżo-rynkowego.

Objawy czerni krzyżowych

Wysoka zdrowotność podczas zbiorów

Kapusta, zwłaszcza świeżo-rynkowa bardzo często zbierana jest z pola kilku etapowo, tzn. nie wycina się jej na raz, tylko wraz z dorastaniem główek i często wg zamówień wchodzi się w pole kilka razy, co często trwa kilka–kilkanaście dni. Do tego czasu kapusta musi być dobrze chroniona, gdyż ze względu na okres karencji fungicydów w czasie zbiorów już nie można wykonywać zabiegów fungicydami. Kluczowe znaczenie mają tu zatem produkty o wysokiej skuteczności i długim działaniu. Podobnie sytuacja wygląda z kapustą produkowaną w celu przechowywania. Ostatni zabieg ma bezpośredni wpływ na to, jak towar będzie zachowywał się w przechowalni.

Jak zapewnić wysoką zdrowotność kapusty?

Jednym z najsilniejszych rozwiązań na choroby występujące w kapuście jest fungicyd Signum® 33 WG zawierający w swoim składzie dwie substancje czynne: piraklostrobinę oraz boskalid. Signum to m.in. światowy standard przeciwko chorobom przechowalniczym i alternariozie, a takimi właśnie chorobami są szara pleśń i czerń krzyżowych. W uprawie kapusty warto postawić na ten produkt na początku wiązania główek oraz na minimum 2 tygodnie przed pierwszym wycinaniem. Pierwszy zabieg Signum® będzie miał rolę silnego zabezpieczenia główek już na początku ich wiązania, z kolei drugi zabieg przypadający na min. 2 tygodnie przed wycinaniem ma za zadanie zapewnić wysoką zdrowotność podczas wycinania oraz w przypadku kapusty do przechowywania również wysoką zdrowotność w przechowalni.

Signum® 33 WG – dawkowanie

Aby skutecznie ochronić plantację kapusty fungicydem Signum®, należy zastosować go w dawce 0,75–1,0 kg/ha. Dodając 5 kg/ha siarczanu magnezu, można wpłynąć na szybsze wchłanianie produktu w roślinie. W ochronie warzyw kapustnych należy pamiętać o okrywie woskowej na liściach, a zatem do zabiegów należy dodawać adiuwanty.

Signum® 33 WG – rozpuszczanie

Signum® ma formulację WG, czyli są to granule do sporządzania zawiesiny wodnej. Posiadając opryskiwacz z rozwadniaczem, wystarczy powoli wsypywać Signum® do rozwadniacza, w którym produkt się rozpuści. Jeśli jednak nie posiadamy opryskiwacza wyposażonego w rozwadniacz, proces rozpuszczania Signum® można sobie ułatwić poprzez rozpuszczanie tego produktu w osobnym pojemniku, np. w wiadrze z letnią wodą (w zimnej wodzie środki ochrony roślin sformułowane jako stałe trudniej się rozpuszczają). Wsypując Signum® powoli do wiadra i intensywnie mieszając, dobrze się on rozpuści. Nie należy wsypywać Signum® na sito i na nim rozpuszczać produktu.

Uwaga: Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]