Krajowa dynia utrzymywała się dotychczas na dość niskim pułapie cenowym. Popyt wraz z początkiem listopada słabł. Na przestrzeni ostatniego tygodnia mogliśmy jednak dostrzec znaczące zmiany. Ceny dyni wzrosły.
Wraz z początkiem listopada sytuacja producentów oferujących polską dynie stawała się coraz trudniejsza. Zainteresowanie wśród odbiorców słabło. W ramach przypomnienia, ceny kształtowały się na poziomie 1,50-2,50 zł za kilogram w zależności od odmiany.
Na przestrzeni ostatniego tygodnia mogliśmy zaobserwować jednak znaczące zmiany w tym zakresie. Ceny dla producentów wzrosły. Na jakim poziomie oscylują aktualnie? Rolnicy na rynku w Broniszach mogą spodziewać się stawek rzędu 3,00-4,00 zł za kilogram.
Niezmiennie najdroższa pozostaje dynia makaronowa oraz piżmowa. Tutaj rolnicy mogą spodziewać się cen rzędu 4,00 zł za kilogram. Dynia hokkaido to stawki na poziomie około 3,50 zł za kilogram. Najmniej, czyli 3,00 zł za kilogram, zapewnia z kolei dynia olbrzymia.