Na polskim rynku dostępne są warzywa świeże i przetworzone z całego świata. Niestety sporo konsumentów kieruje się głównie ceną, a nie pochodzeniem, dlatego bardzo ważne jest promocja polskich warzyw. Produkty tradycyjne powoli są coraz bardziej doceniane stąd cieszą takie inicjatywy jak konkurs tarcia chrzanu w Chrzanie.
Pomysłodawcą jest Samorząd Województwa Wielkopolskiego, który zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich do udziału w konkursie tarciu chrzanu na czas. Celem jest przede wszystkim promocja lokalnych tradycji kulinarnych. Konkurs będzie miał dwie odsłony. Pierwsza konkurencja to przygotowanie potrawy wielkanocnej z użyciem chrzanu. Warzywo może wchodzić w skład przepisu lub być dodatkiem. W drugiej – będzie liczyła się sprawność i dobra strategia, ponieważ reprezentanci KGW zmierzą się w tarciu chrzanu na czas. Konkurs zaplanowano na 24 marca w sali sportowej w Chrzanie (gmina Żerków, powiat jarociński).