Już za kilka dni rozpoczną się zbiory, a tym samym sezon skupu i przetwórstwa rabarbaru. Co ciekawe, zakłady przetwórcze z dnia na dzień obniżają wyjściową cenę skupu towaru, którego jeszcze się nie przetwarza…
Inauguracja sezonu przetwórczego
W bieżącym tygodniu pierwsze przetwórnie, a co za tym idzie pośrednicy, planują rozpocząć skup rabarbaru. Warzywo trafi zarówno do mrożenia i tłoczenia. Pojawiają się pierwsze oferty cenowe ze strony zakładów, które nie satysfakcjonują plantatorów. Niemniej wraz ze zbiorami rabarbaru rozpoczynamy tegoroczny sezon przetwórstwa.
Nasi rozmówcy z województwa lubelskiego informują nas o stawkach około 1,10 zł/kg za rabarbar do mrożenia. Co ciekawe jeszcze 2, 3 tygodnie temu plantatorzy byli informowani o cenach ponad 2,00 zł za kilogram. Tak samo jest w przypadku rabarbaru do tłoczenia. Kilka dni temu zakłady przetwórcze informowały o cenach około 0,80-0,90 zł/kg. Dziś plantatorzy informują nas nawet o propozycjach zakupu po 0,60 zł/kg!
Powyższe działanie przetwórni jest podręcznikowym przykładem manipulacji rynkiem. Towaru na zakładach jeszcze nie ma, ponieważ zbiory się nie rozpoczęły. Nie jest znany dokładny wolumen produkcji, a cena spada na przestrzeni kilku czy kilkunastu dni. Producenci również zadają sobie to samo pytanie. Co tanieje, skoro jeszcze nie przetwarza się rabarbaru, a na pewno przed zakładami nie ustawiają się kolejki wypełnionych nim ciężarówek. Zdaniem plantatorów są to ceny poniżej kosztów produkcji. Jeśli takie stawki się utrzymają zapowiadają oni likwidacje części swoich plantacji. Areał upraw spada na przestrzeni lat, rosną koszty produkcji, a cena pozostaje niezmienna. To zdaniem wielu plantatorów będzie przysłowiowym “gwoździem do trumny” dla tej uprawy.
Warto również wspomnieć o cenach produktu przetworzonego. Te od kilkudziesięciu miesięcy są niezwykle stabilne i wynoszą 0,50 euro/kg – 2,24 zł/kg za mrożony rabarbar w kostce.
Karol Pajewski, sad24.pl