W 2022 r w Rosji odnotowano wzrost produkcji warzyw tzw. barszczowych czyli kapusty, buraków, marchwi i cebuli oraz ziemniaków. Średnio zebrano ich 5% więcej niż w roku 2021. Zwiększenie areału upraw warzyw i ziemniaków było jednym z kluczowych elementów strategii rządowej mającej na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego Rosji.
Całkowite zbiory ziemniaków wyniosły 7,2 mln to, czyli o 9,1% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Zebrano ponad 5,2 mln ton warzyw wobec 5,1 mln ton rok wcześniej (+2%). Zbiory kapusty wyniosły 953,1 tys. ton (+19,3%), buraków – 416,6 tys. ton (+9,3%), marchwi – 841,3 tys. ton (+9,5,1,1%), cebuli – 8,3 mln ton.
Dla rozwoju uprawy warzyw w Rosji wdrażane są działania wspierające produkcję warzyw, w szczególności mechanizm udzielania kredytów preferencyjnych, dotacji i rekompensaty części kosztów bezpośrednich producentów. Szczególną uwagę zwraca się na stymulowanie projektów tworzenia infrastruktury magazynowej.
Źródło: en.potatosystem.ru