Temperatura w trakcie dnia w wielu regionach Polski stała się utrapieniem producentów. Nie inaczej jest w porze nocnej. Słupki termometrów nie spadają wówczas poniżej 20 stopni Celsjusza. Przekłada się to na sytuację na rynku. Warzywa szybciej dojrzewają, podaż wzrasta, natomiast ceny kierują się w dół.
Sytuacja na rynku w Broniszach, jeśli chodzi o ogórki gruntowe, zmieniła się praktycznie z dnia na dzień. Wszystko za sprawą wspomnianych temperatur, które nieustannie utrzymują się na wysokim poziomie. Warzywo szybciej dojrzewa, natomiast ceny okazują się niższe.
W godzinach porannych dnia wczorajszego producenci mogli jeszcze spodziewać się cen rzędu 5,00 zł za kilogram za najdrobniejsze ogórki. Obecnie takowy pułap bardzo ciężko osiągnąć. Wzrost podaży zmusił rolników do obniżenia stawek do 3,00 zł za kilogram.
Wskazane ceny tyczą się najdrobniejszego kalibru. Nieco większe ogórki są sprzedawane taniej. – Tropikalne noce wywołały potężny skok podaży ogórków gruntowych. Ceny spadły z 5 do 3 zł/kg za najdrobniejszy sort tzw. korniszonów – komentuje zajście rynek Bronisze.