Sezon na polskie pomidory trwa, ale w okresie zimowym na produkcję zdecydowało się niewielu producentów. Ceny, względem miesięcy letnich, skoczyły. Aktualnie zaczynają się od 120,00 zł za karton.
Na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach producenci mogą spodziewać się cen od 120,00 zł za 6 kilogramowy karton, czyli 20,00 zł za kilogram. Tyczy się to sprzedaży hurtowej. W detalu stawki sięgają nawet 150,00 zł za karton, co daje 25,00 zł za kilogram.
Stawki mogą wydawać się wysokie, ale należy również zwrócić uwagę na zdecydowanie wyższe koszty. Uprawa pomidorów zimą wiąże się bowiem z bardzo wysokimi nakładami. Obecnie na rynku możemy napotkać tylko kilku producentów, którzy podjęli ryzyko.
W minionych tygodniach na Broniszach mogliśmy napotkać także nieco tańsze pomidory z polskich gospodarstw. Ich jakość była niższa względem towaru doinwestowanego, pochodzącego z upraw doświetlanych. Obecnie pojawiają się one jednak bardzo rzadko.
Niemniej, na rynku nie brakuje towaru importowanego. Na ten moment dostawy napływają z kilku różnych krajów, a cena zagranicznego warzywa oscyluje w granicach 6,00-12,00 zł za kilogram. Najwięcej towaru, a konkretnie pomidorów czerwonych, napływa z Turcji.