Piotr John z Wijewa w Wielkopolsce zajmuje się produkcją pomidorów już od 50 lat. Uprawy prowadzone są pod osłonami, które łącznie zajmują ok. 5 tys. m2. Są to głównie tunele foliowe, w których pomidory z własnej rozsady sadzone są bezpośrednio w gruncie. Plantator preferuje późniejsze terminy nasadzeń, ponieważ wcześniej w tych obiektach uprawiana jest m.in. fasola szparagowa oraz kapusta.
Od kilku lat plantator wybiera odmiany pomidora z firmy Hazera. Podczas pokazu, zorganizowanego 9 września można było zobaczyć ciekawą kolekcję odmian pomidorów o owocach malinowych, żółtych, pomarańczowych i czerwonych, które wyróżniały się również wyjątkowym kształtem. Wśród prezentowanych odmian znalazły się m.in. malinowa, wielkoowocowa Manistella F1 , Plenorange (żółtopomarańczowa śliwka), Loara F1, Gourmansun F1 (odmiana o olbrzymich, wielokomorowych owocach, które przebarwiają się od żółtych po pomarańczowe), Clarosa F1, Jangcy F1, Kongo F1. Charakterystykę odmian przedstawili Małgorzata Zadura oraz Janusz Gajzler z firmy Hazera.
Sabina Łukaszewicz z firmy Koppert, informowała biologii skośnika pomidorowego i podpowiadała jak zwalczać tego szkodnika. Wspomniała również o znaczeniu trzmieli w zapylaniu pomidora oraz o różnych metodach ochrony biologicznej.
Specjalistycznych konsultacji udzielał Jacek Pańczak z firmy Sativex.