yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

  • pantoea agrosimex intermag
  • sketch agrosimex ochrona

  • prevAm Biocont reklama
  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
AktualnościWirus ToBRFV w uprawie pomidora nie ustępuje. Jak temu zaradzić? Cz. 2....

Wirus ToBRFV w uprawie pomidora nie ustępuje. Jak temu zaradzić? Cz. 2. [VIDEO]

Groźny wirus ToBRFV nie ustępuje w uprawie pomidora. Po raz pierwszy pojawił się on osiem lat temu w Izraelu, z kolei pierwsze potwierdzone przypadki jego występowania w polskich obiektach odnotowano w 2022 r. Dziś wiemy, że nie jest to łatwy “zawodnik” do pokonania, dlatego musimy dołożyć wszelkich starań, by nie dopuścić do jego rozpowszechniania się w szklarni. W kolejnym odcinku z cyklu “Jak żyć z wirusem ToBRFV” Kamil Szybczyński z firmy Royal Brinkman zwrócił uwagę na żelazne zasady dotyczące mycia i dezynfekcji obiektów uprawowych.

W pierwszej części artykuł i materiałów wideo z cyklu “Jak żyć z wirusem ToBRFV?” Agnieszka Wiśniewska, reprezentująca firmę hodowlano-nasienną Enza Zaden, zwróciła uwagę na przebiegu wędrówki ToBRFV na świecie. Już wiemy, że jest to wirus, który bardzo szybko rozprzestrzenia się na świecie, dlatego musimy dołożyć wszelkich starań, by nie “zadomowił” się w naszych obiektach uprawowych.

Czytaj także: Wirus ToBRFV – groźny w uprawie pomidora. O czym warto wiedzieć? Cz. 1. [VIDEO] 

Kamil Szybczyński (Royal Brinkman)

Kamil Szybczyński z firmy Royal Brinkman podczas spotkania z producentami pomidora szklarniowego w Sobieniach Szlacheckich (26 stycznia br.), zwrócił uwagę na mycie i dezynfekcję obiektów uprawowych i wszystkich urządzeń niezbędnych w produkcji szklarniowej. 

 

Bieżące odkażanie narządzi, rąk pomoże uniknąć szybkiego rozpowszechniania wirusa ToBRFV, czyli wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora. Czysty start w uprawie pomidora szklarniowego należy rozpocząć od posprzątania po poprzedniej uprawie, a następnie umycia obiektu. Należy usunąć obowiązkowo materię organiczną, ponieważ jest potencjalnym zagrożeniem wirusa. 
Podczas mycia obiektu uprawowego należy zwrócić uwagę na m.in.: szkło, połać dachową, kapilary, rynny, kurtyny, cieniówki, węże nawadniające, wózki, zaplecze magazynowe, magazyny socjalne. Nie wolno podczas tej czynności pominąć żadnego szczegółu.
Nakładanie preparatów do mycia lub dezynfekcji wykorzystujemy pianownicę lub opryskiwacz szklarniowy. Istotny jest wybór preparatów oraz odpowiednie stężenie w walce z wirusem ToBRFV –
mówi Kamil Szybczyński.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
Anna Wilczyńska
Anna Wilczyńska
Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Studia ukończyła w zakresie Techniki Komputerowej w Gospodarce Żywnościowej, a w 2011 r. uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych. Od listopada 2011 r. pracuje jako redaktor w Wydawnictwie Plantpress. Jest autorem licznych artykułów o tematyce warzywniczej. Jej artykuły można przeczytać w czasopismach "Szklarnie Tunele Osłony", "Warzywa", "Hasło Ogrodnicze". Od września 2018 r. zajmuje się także prowadzeniem portalu Warzywa.pl
Corteva - Zorvec - baner

suvisio corteva kapusta ochrona

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl