Główną przyczyną zasychania jest nieodpowiednia kwasowość gleby, która powinna wynosić w glebach mineralnych dla cebuli pH 6,5–7,0 i pH 5,5–6,0 w glebach torfowych. Jeśli w glebie mineralnej jest odczyn poniżej pH 6,0, to należy ją koniecznie wapnować. Kolejnym czynnikiem zasychania mogą być zaburzenia w pobieraniu wapnia.


Silne nasłonecznienie powoduje nadmierną transpirację liści i w rezultacie zasychanie końców szczypioru. Wskutek zaduszenia korzeni przez nadmiernie uwilgotnione gleby, tkanki mogą być niedostatecznie zaopatrzone w wodę, w związku z tym końcówki liści również zasychają. Należy unikać nadmiernego deszczowania plantacji, szczególnie na ciężkich glebach. Takie zasychanie może być również efektem nieprawidłowego zastosowania herbicydu. Z praktyki ogrodniczej wnoszę, że istotne znaczenie, w kwestii zasychania końców szczypioru, stanowi odmiana cebuli.
Odpowiadał: dr inż. Jan Sobolewski, Skierniewice