AktualnościDlaczego zasychają końce szczypioru na cebuli

Dlaczego zasychają końce szczypioru na cebuli

Główną przyczyną zasychania jest nieodpowiednia kwasowość gleby, która powinna wynosić w glebach mineralnych dla cebuli pH 6,57,0 i pH 5,56,0 w glebach torfowych. Jeśli w glebie mineralnej jest odczyn poniżej pH 6,0, to należy ją koniecznie wapnować. Kolejnym czynnikiem zasychania mogą być zaburzenia w pobieraniu wapnia.

Zasychanie końcówek szczypioru może być wywołane różnymi czynnikami. Fot. J. S.

Silne nasłonecznienie powoduje nadmierną transpirację liści i w rezultacie zasychanie końców szczypioru. Wskutek zaduszenia korzeni przez nadmiernie uwilgotnione gleby, tkanki mogą być niedostatecznie zaopatrzone w wodę, w związku z tym końcówki liści również zasychają. Należy unikać nadmiernego deszczowania plantacji, szczególnie na ciężkich glebach. Takie zasychanie może być również efektem nieprawidłowego zastosowania herbicydu. Z praktyki ogrodniczej wnoszę, że istotne znaczenie, w kwestii zasychania końców szczypioru, stanowi odmiana cebuli. 

Odpowiadał: dr inż. Jan Sobolewski, Skierniewice 

Zostań prenumeratorem czasopisma “Warzywa”. Zamów tutaj 👉 link do sklepu: www.plantpress.pl lub telefonicznie: ☎️ 532-545-424


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]